Edilii "dezertori" vor ramane fara mandat doar daca pleaca de bunavoie din partid, iar consilierii chiar si daca sunt dati afara de cei care i-au pus pe liste

PD si PNL au reusit sa ajunga la un punct comun in privinta legiferarii combaterii migratiei alesilor locali. Democratul Ioan Oltean depusese un proiect de lege extrem de dur pentru "traseistii" politici, iar initiativa a trecut de Camera Deputatilor cu sprijinul PSD, PRM si al PC. Nu si al liberalilor care considerau ca demiterea primarilor care sunt dati afara din partid e o masura nejustificata.

Insa, luni seara, la intalnirea sefilor coalitiei, democratii au cedat in acest punct, asa ca PNL si PD vor promova un proiect comun, care il va inlocui pe cel al pedistului Oltean. Compromisul s-a facut la jumatatea drumului, pentru ca, au convenit aliatii, primarii vor ramane totusi fara mandat daca parasesc de bunavoie partidul sub sigla caruia au candidat. Aceasta varianta ramane insa una controversata, pentru ca primarii sunt alesi direct, iar in numeroase cazuri numele lor a contat in lupta electorala mult mai mult decat partidul din care faceau parte. In plus, si procedura de demitere a unui primar este una complicata si este nevoie de noi alegeri locale, pentru ca primarul este ales nominal si nu are supleanti, cum este cazul consilierilor. Se pare insa ca puterea nu a stabilit inca detaliile pentru ca cel ce a anuntat intelegerea, Eugen Nicolaescu, nu a specificat procedura prin care un primar poate ramane fara mandat in cazul in care pleaca din partidul care l-a sustinut in alegeri.

Consilierii, cei mai vulnerabili

Controversate sunt si reglementarile privind consilierii locali. In cazul acestora au fost pastrate prevederile din proiectul lui Oltean, adica ei isi vor pierde postul si daca parasesc partidul, si daca sunt dati afara din partid.

La prima vedere, legiferarea interzicerii migratiei politice pare un lucru bun, insa abuzurile ce pot aparea sunt foarte multe. In orice moment, un consilier local sau judetean poate intra in dizgratia sefului sau de filiala sau poate cadea victima uneltirilor supleantului sau de pe lista, care vrea sa-i ia locul.

Societatea civila nu este de acord cu legiferarea acestei probleme si argumenteaza ca aceasta problema poate fi rezolvata doar printr-un pact al partidelor prin care sa nu mai primeasca "dezertorii" din alte formatiuni.

In plus, nici legiferarea nu rezolva problema. "De exemplu, un consilier PNL n-o sa-si dea demisia din partid si o sa-l vezi pe geam in sediul PSD. Formal el nu va fi migrat, dar va vota alaturi de PSD", ne-a declarat Adrian Moraru, director de programe in Institutul de Politici Publice.

Nu in ultimul rand, probabil ca va urma un val de sesizari la Curtea Constitutionala. Aceasta pentru ca legea suprema include o lege a proportionalitatii care se aplica atunci cand este restrans un drept cetatenesc, asa cum este cel de a fi ales. Mai exact, mandatul primit in urma votului este mult mai puternic si nu poate fi afectat de incalcarea unei simple discipline de partid.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.