Situatia minoritatilor in Romania, continuarea reformei in domeniul Justitiei si lupta anticoruptie, intarzierile in retrocedarea proprietatilor, dar si controversata problema a lagarelor CIA din Estul Europei sunt temele amendamentelor parlamentarilor europeni la raportul asupra Romaniei.

Astazi, Parlamentul European va discuta raportul redactat de Pierre Moscovici

Parlamentarul Helmut Kuhn arunca in aceeasi oala Romania si Bulgaria, conditionand aderarea celor doua tari la 1 ianuarie 2007, de indeplinirea angajamentelor de fiecare dintre cele doua state. Elmar Broek reafirma rolul PE in relatia Comisia Europeana - Romania, apreciind ca "Parlamentul isi asuma dreptul de a face apel la clauza de salvargadre, pe parcursul procesului de aderare. Comisia trebuie sa tina cont de punctul de vedere al PE, asa cum s-a convenit initial".

Desi saluta progresele inregistrate de Romania, baroneasa Emma Nicholson se arata ingrijorata de rezultatele luptei anticoruptie, solicitand Guvernului roman si institutiilor abilitate eforturi pentru combaterea fenomenului, in special a celei la scala mare. Baroneasa mai cere "eforturi concertate in directia imbunatatirii capacitatii administraive" si critica lipsa de resurse si ineficienta "ce continua sa afecteze sistemul de sanatate".

Karl von Woger atrage atentia asupra neincrederii in capacitatea Romaniei de a a-si asigura frontierele

Europarlamentarii unguri au si ei oful lor. Ei cer adoptarea rapida a legii statutului minoritatilor maghiare, cu sprijinul tuturor actorilor politici romani interesati, imbunatatirea sistemului educational pentru comunitatile maghiare si rome prin asigurarea unui cadru legislativ adecvat care sa asigure "toleranta zero" din partea Justitiei fata de manifestarile rasiste.

"Rosia Montana" si efectele sale asupta mediului sunt aduse in discutie de parlamentarii Joost Lagendijk si Milan Horacek, care solicita suspendarea lucrarilor pana la obtinerea tuturor aprobarilor europene.

Problema lagarelor CIA este pusa pe tapet de catre Andre Brie si Erik Meijer, care saluta implicarea Comisiei Europene in investigarea acestor cazuri si cere statelor membre si candidate la UE sa aplice in totalitate obligatiile derivate din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si cea Internationala Impotriva Torturii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.