Referendumurile, spre deosebire de alegerile generale, sunt o lupta pe viata si pe moarte, explica BBC in ghidul sau: "Cum sa castigi un referendum?".

"In cazul referendumurilor nu se poate vorbi despre o coalitie confortabila sau un compromis, deoarece castigatorul ia tot. Dar, desi fiecare campanie este diferita, sunt cativa factori pe care toate le au in comun", explica autorul ghidului, reporterul Bryan Wheeler.

Wheeler identifica marile strategii de comunicare pentru a castiga un referendum:

  • "Adevaratul truc este sa ataci punctele lor puternice si sa castigi, pentru ca atunci oponentul nu va mai avea cu ce sa riposteze, pana in punctul in care poti sa il faci tavalug", scrie fostul strateg al campaniei de respingere a referendumului din North East, William Norton.
  • Un alt factor important este sa iti cunosti adversarul.
  • Nu este indicat sa vorbesti doar cu proprii sustinatori. Partea care are un avans in sondaje la inceput este adeseori mai vulnerabila la autolinistire si are doar de pierdut, subestimand provocarea din fata lor.
  • "Nu ai nevoie intotdeauna de un mesaj pozitiv", este urmatorul sfat, dar acesta te poate ajuta sa ai un raspuns pregatit atunci cand jurnalistii te acuza ca nu ai nimic pozitiv de spus.
  • Trebuie sa-ti determini adversarul sa joace jocul tau, dupa regulile tale.
  • Evita problemele constitutionale care sunt destul de abstracte pentru majoritatea oamenilor, acesta fiind un sfat din partea lui Matthew Elliot, director de campanie.
  • Nu este indicata utilizarea celebritatilor, din moment ce acestea ar putea sa divida opinia publica.
  • Votul antipolitic este o forta puternica.
  • Cei care lupta impotriva mentinerii status quo-ului pleaca din start cu un mic dezavantaj deoarece cetatenii nu vor sa riste o schimbare. Dar uneori un vot pentru DA poate mentine status quo-ul.

Strategia PSD pentru validarea referendumului, in situatia in care participarea la vot va trebui sa fie de 50% + 1 din numarul celor inscrisi pe liste, ar avea in vedere organizarea de tombole in toate judetele tarii, dar si amenajarea de sectii de votare in statiunile turistice, mai ales in cele de pe litoral, in conditiile in care perioada in care se desfasoara referendumul este una de concedii, dupa cum se arata in cateva documente atribuite lui Liviu Dragnea.

Un rol important l-ar putea avea zanele si clownii, intrucat PSD doreste "organizarea unor sectii de votare a unor spectacole sau locuri de joaca (evenimente cu clowni, baloane, zane, bicilete, etc.) pentru copiii ai caror insotitori fac dovada paticiparii la vot", relateaza romanialibera.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.