Politica11 Iulie 2012

Lectura de un minut

Ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre, a anuntat ca referendumul se va desfasura dupa ordonanta de urgenta a Guvernului.

Conform acestei ordonante care modifica Legea Referendumului, presedintele va fi demis doar daca voteaza 50%+1 din cei prezenti la vot pentru demitere.

Acest anunt pare sa contrazica decizia Curtii Constitutionale anuntata in cursul zilei de marti, unde se preciza ca demiterea presedintelui prin referendum este constitutionala doar daca se strang 4,5 milioane de de voturi (50% din numarul celor inscrisi pe liste + 1).

"Vreau sa fiu foarte clar si precis: Ministerul Administratiei si Internelor, toate institutiile implicate, Guvernul Romaniei nu pot organiza consultarea decat in conformitate cu legislatia in vigoare, adica Legea 3/200 corectata si modificata prin Ordonanta 41/2012. Restul sunt comentarii", a spus Victor Paul Dobre.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat pentru MEDIAFAX ca referendumul din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Guvern, si nu a initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat Curtea Constitutionala.

Citeste si:
Referendumul intern al USR a trecut. Partidul este unul de centru-drea
Referendumul intern al USR a...

Dusa a sublinit ca, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra unei initiative legislative care reglementeaza referendumul, apartinand a doi parlamentari, si care a fost contestata de catre un grup de parlamentari PDL.

El a mentionat ca, prin decizia luata in cazul acestei initiative legisaltive - respectiv de constatare a constitutionalitatii - Curtea Constitutionala a procedat normal, fiind consecventa deciziilor luate anterior. Deciziile CC insa nu au putere de act normativ, precum ordonantele de urgenta ale Guvernului.

Citeste si: Guvernul: Vom respecta decizia CCR privind referendumul

Citeste si:
Reacția Premierului Ludovic Orban după decizia CCR: "Este un îndemn...
Reacția explozivă a...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.