Curtea Constitutionala a decis ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul in numarul persoanelor inscrise pe listele electorale permanente.

Astfel, din jumatate din persoanele inscrise in listele electorale permanente, respectiv 9 milioane de alegatori, cel putin 4,5 milioane trebuie sa voteze la referendum pentru demiterea presedintelui pentru ca Traian Basescu sa fie demis.

Citeste si
Cum contraataca PSD decizia CCR privind referendumul: Va peria listele electorale

In ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 71 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Guvernul: Vom respecta decizia CCR privind referendumul

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

La putin timp dupa anuntul facut de CCR, Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca referendumul se va desfasura dupa ordonanta de urgenta a Guvernului.

Citeste si
Referendumul pentru demiterea lui Basescu ne costa 95 mil. lei

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.