Reprezentantii PNL se gandesc la refacerea Protocolului intre cele doua partide ale Aliantei, ca solutie pentru rezolvarea conflictelor intre PNL si PD. Liberalii bucuresteni au fost chemati la sfarsitul saptamanii sa-si aleaga conducerea, sau mai precis sa-l reconfirme pe Ludovic Orban care era, de altfel, singurul candidat in fruntea organizatiei municipale. Reuniunea de sambata a fost insa un bun prilej pentru ca unii membri ai PNL sa critice actuala conducere a partidului, pe care o acuza ca duce partidul spre pierzanie, dar si relatiile cu PD.

In pofida indemnurilor la pace facute de presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, liderul grupului liberal din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a spus ca ar trebui organizat un Congres Extraordinar. Reuniunea ar urma sa aiba ca teme principale rediscutarea Protocolului Aliantei PNL-PD, stabilirea unei optiuni pentru una dintre formele de guvernare reprezentate de republica parlamentara sau de republica prezidentiala, precum si stabilirea, impreuna cu partenerii de guvernare, a responsabilitatilor pe care le are premierul.

"Daca vrem ca PNL sa joace o partitura mai hotarata atunci sa ne gandim daca termenii acestui protocol trebuie sa fie modificati", a spus Crin Antonescu, nemultumit de faptul ca in acest moment deciziile sunt luate numai de CNC-ul Aliantei, iar nu si de PNL. Afirmatiile lui Antonescu au fost de natura sa starneasca reactia premierului care i-a spus ca jigneste cei 1.200 de delegati prezenti la Congresul din februarie atunci cand contesta legitimitatea actualei conduceri a partidului. Desi s-a declarat rezervat fata de solicitarea deputatului, el a spus ca va lua intotdeauna in calcul posibilitatea convocarii unui Congres extraordinar daca va exista o dezbatere interna in partid care sa solicite acest lucru.

Dupa ce i-a apreciat discursul, Tariceanu i-a recomandat lui Crin Antonescu sa fie la fel de vizibil si la nivelul activitatii parlamentare, aluzie la lipsa de cvorum inregistrata la dezbaterea Bugetului. "Ceea ce se intampla in Parlament ridica semne serioase de intrebare asupra capacitatii parlamentarilor de a-si asuma responsabilitatile care le-au fost incredintate. Nu stiu daca se poate face o dezbatere la buget in absenta majoritatii deputatilor si senatorilor majoritatii, nu s-a pomenit asa ceva nicaieri in lume", a spus premierul, facand un apel catre toti reprezentantii Coalitiei sa dea dovada de responsabilitate in aceasta privinta.

"Adversarul nostru e PSD"

Inca de la bun inceput, Tariceanu a cerut responsabilitate de la propriii colegi de partid carora le-a spus sa puna punct la ceea ce el a numit "spirala nervilor". Referindu-se la tensiunile aparute intre PNL si PD in ultima perioada, premierul a spus ca ele au la baza diferentele dintre cele doua partide membre ale Aliantei. "Problema nu este insa aceasta diferenta, ci modul unde este exprimata. Daca se face in public este o greseala", a spus Tariceanu, adaugand ca exista CNC-ul Aliantei pentru a discuta astfel de probleme.

El a cerut aplanarea animozitatilor, precizand ca PNL nu poate fi acuzat ca a pornit aceasta "spirala a nervilor" . "PNL are inteligenta , intelepciunea si maturitatea politica sa puna capat acestei stari de spirit" a mai spus Tariceanu, avertizandu-si colegii sa nu cada in capcana luptei cu partenerii de guvernare. "Adversarul nostru este PSD", a mai spus Tariceanu. El a raspuns si solicitarii democratilor, care i-au cerut sa spuna daca declaratiile lui Orban si ale lui Puiu Hasotti reprezinta pozitia partidului. "Nu cred ca PNL are de dat clarificari" a replicat el.

Discursul sau a fost impartasit doar de seniorii partidului Mircea Ionescu Quintus si Constantin Balaceanu Stolnici. Prima critica la adresa conducerii partidului a venit din partea deputatului Cristian Boureanu. El a spus ca prestatia premierului Calin Popescu Tariceanu se repercuteaza asupra PNL care se afla intr-un declin constant in ultimul an. "PNL scade pentru ca in Romania liderului e locomotiva, el este cel care imprima viteza. PNL a castigat un premier, dar a pierdut un lider de partid", a spus Boureanu.

El a tinut sa traga un semnal de alarma legat de faptul ca partidul inregistreaza in acest moment 16 la suta, in timp ce PD are aproximativ 30%. "Astazi este un moment crucial pentru PNL. Pentru prima oara dupa ’98 PNL inregistreaza un declin constant", a apreciat Boureanu. Prin urmare, el a solicitat realizarea unei analize care sa cuantifice modul in care membrii Biroului Executiv Central (BExC) au contribuit la cresterea PNL. "Propun colegilor din BEx si presedintelui Tariceanu sa facem o analiza, sa vedem de ce se indeparteaza oamenii de partid, de ce votantii migreaza catre PD", a adaugat deputatul PNL. El a mai fost de parere ca nu trebuie sa i se ceara presedintelui Traian Basescu sa scada viteza, ci PNL trebuie sa o creasca, astfel incat sa-l depaseasca pe seful statului. In final, el a cerut partidului sa nu repete pas cu pas greselile pe care le-a facut PNTCD.

"Demnitatea liberalilor"

Nici liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, nu s-a lasat mai prejos. El a spus ca discursurile sale radicale sunt cauzate de faptul ca nu poate accepta ca demnitatea PNL "sa fie calcata in picioare". "Multi adversari ai mei incearca sa ma transforme intr-un radical, un frustrat, care aduce un mar al discordiei. Dar tot ce spun o spun in numele PNL, pentru ca nu pot accepta ca demnitatea PNL sa fie calcata in picioare, iar cei care nu respecta regulile sa ii acuze de acest lucru tocmai pe cei care le respecta", a subliniat Orban.

El a mai spus ca, de multe ori trebuie sa para radical in discursuri, pentru ca, "de 16 ani, retelele informative ale fostei Securitati isi bat joc de noi si controleaza tot ceea ce se intampla in Romania" si doar PNL s-a impotrivit concret acestor structuri. Cu ocazia reinscaunarii sale, Orban a reprosat conducerii partidului ca nu a fost suficient de ferma in urma cu sapte luni, astfel incat PNL sa aiba primarul general, iar nu PD. In replica, Tariceanu a declarat ca s-ar fi bucurat ca PNL sa detina acest post, dar a spus ca trebuia respectat protocolul Aliantei. "Potrivit acestui document, rezultatele sondajelor au permis PD sa propuna candidatul la Primaria Capitalei. Inteleg amaraciunea colegilor mei, care este si amaraciunea mea, dar trebuie respectat protocolul Aliantei", a spus Tariceanu.

Partidul nu vorbeste, sondeaza

In mapele distribuite delegatilor prezenti la Conferinta municipala a PNL, se afla un sondaj de opinie care verifica oportunitatea desemnarii unui candidat propriu la presedintie la alegerile din 2009. "In ultima perioada diversi lideri ai PNL au apreciat necesitatea desemnarii unui candidat propriu la presedintie. Cum apreciati aceasta idee?" era una dintre intrebari, urmata de solicitarea de a fi nominalizata cea mai potrivita personalitate PNL pentru aceasta functie.

Aceleasi intrebari vizau si alegerile pentru Primaria Capitalei din 2008. O alta intrebare viza oportunitatea fuziunii intre PNL si PD. De asemenea posesorii "sondajului" erau rugati sa-si exprime punctul de vedere asupra declaratiilor lui Basescu facute la adresa partidului si a premierului si sa prezinte principalele trei motive de tensiune din cadrul Aliantei.

Fara negocieri cu PSD

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, ca, in calitate de presedinte al acestei formatiuni, nu a mandatat nici o negociere cu PSD. El a raspuns astfel acuzatiilor formulate de deputatul Cristian Boureanu. Boureanu a declarat ca "astazi, cei care negociaza cu PSD omoara viitorul acestui partid (n.r.-PNL)". El a criticat faptul ca exista persoane in PNL care negociaza cu PSD si a aratat ca formatiunea social-democrata trebuie sa ramana intotdeauna principalul adversar al PNL. "Ne vor ingrasa ca pe niste curcani cat vor avea nevoie de noi, iar apoi vom ajunge ciorba", a spus parlamentarul PNL. "In calitatea de presedinte al partidului nu am mandatat pe nimeni si nu sunt la curent ca cineva sa-si fi luat libertatea sa negocieze cu PSD. Vreau sa fie foarte clar acest lucru", a subliniat Tariceanu.

El s-a declarat surprins de faptul ca unii isi iau libertatea sa vorbeasca despre anumite negocieri cu PSD, avertizandu-i sa taca sau sa ia in calcul faptul ca au o anumita responsabilitatea atunci cand spun "asemenea ineptii".

Premierul sustine republica parlamentara

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, ca ideea unei republici parlamentare beneficiaza de o sustinere "consistenta" in cadrul acestei formatiuni politice. "Sa stiti ca acest punct de vedere nu este de ieri, de astazi prezent in PNL. Cei care au participat in prima Adunare constituanta din ’90-’92 isi aduc aminte ca PNL a fost cel care a promovat ideea unei republici parlamentare. Si astazi cred ca aceasta idee are sustinere consistenta in PNL", a mentionat Tariceanu.

El a mai spus ca liberalilor nu trebuie sa "le fie rusine" sa vorbeasca despre acest subiect si a subliniat ca dezbaterea pe aceasta tema nu trebuie personalizata. El a adaugat ca dezbaterea asupra acestei teme trebuie sa aiba in vedere modul de functionare a institutiilor. Crin Antonescu a spus ca PNL trebuie sa se pronunte fie pentru republica parlamentara, fie pentru cea prezidentiala. Antonescu a mentionat ca el opteaza pentru republica parlamentara.

Hasotti: Pentru a intra in PD, unii liberali s-ar putea face taranisti

Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti a declarat, vineri, Agentiei Rompres ca un grup format din patru sau cinci parlamentari liberali intentioneaza sa demisioneze, sa se inscrie in Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), fost PNTCD, pentru ca apoi sa poata adera la Partidul Democrat (PD). Parlamentarii liberali care ar dori sa ajunga la PD, a explicat Hasotti, nu pot sa se inscrie direct in aceasta formatiune deoarece Protocolul Aliantei D.A. interzice primirea demisionarilor din PNL in PD si invers.

"Se fac demersuri pentru ca demisionarii sa se inscrie in PPCD, in perspectiva unei fuziuni care ar putea avea loc intre PPCD si PD", a spus Hasotti, care insa a refuzat sa faca nominalizari. Prezent la reuniunea PNL Bucuresti, reprezentantul PNTCD, Remus Opris le-a reprosat liberalilor ca le-au racolat oamenii. "Sunt destui taranisti in sala in calitate de delegati", a spus ironic Opris. El nu i-a crutat nici pe democrati, vorbind despre "partide migratoare in campul doctrinei al caror drum e luminat de licurici de circumstanta".

Stoica si Musca au lansat critici pe holuri

Intrucat sirul vorbitorilor s-a intrerupt chiar in fata lor, Mona Musca si Valeriu Stoica au renuntat la a mai lua cuvantul. Cei doi au criticat insa actuala conducere pe holuri. Stoica a spus ca PNL inregistreaza o cadere dramatica si a spus unde s-a gresit. Pe langa refuzul premierului de a declansa alegeri anticipate, el a spus ca s-a gresit cand s-a lasat impresia ca PNL e ancorat la remorca unui grup economic. El a spus ca actuala conducere a partidului are toate sansele sa transforme "ultimul capitol al istoriei PNL intr-o simpla nota de subsol la ingineriile financiare ale tranzitiei".

Intrebat daca sustine alegerea unei noi conduceri a partidului, Stoica a spus: "Cred ca ar fi fost nevoie "n primul rand sa avem un nou premier. Chestiunea conducerii PNL ramane deschisa". La randul sau, Mona Musca a spus ca PNL va disparea din fruntea politicii, din cauza ca liderii partidului au devenit campioni ai conflictului. "Exista mari "ngrijorari "n randul electoratului si al membrilor PNL ca, dintr-un partid care a detinut forta electorala, devenim un partid cu o reprezentare tot mai mica "n imaginea pulbica. Ma tem ca PNL va disparea din fruntea politicii romanesti", a spus deputatul liberal.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.