Ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu intentioneaza sa schimbe o parte din ambasadorii pe care Romania i-a trimis in strainatate in ultimii ani. Aceasta initiativa a impartit lucratorii MAE in doua tabere. Tinara generatie de diplomati "voteaza" pentru modificari importante, astfel incit prima linie a diplomatiei sa reprezinte cu adevarat interesele Romaniei anului 2005. "Dinozaurii" se pregatesc sa opuna rezistenta, asa cum au procedat si in 2001, la precedenta incercare de primenire a diplomatiei romane.

Mihai Razvan Ungureanu nu a dat detalii in legatura cu titularii de ambasada pe care s-a gindit sa-i schimbe. El a declarat ieri, citat de BBC, doar ca interesul noului guvern in procesul de integrare europeana este eliminarea suprapunerilor dintre institutii si respectarea unei "linii de autoritate care sa confere responsabilitate membrilor executivului, astfel incit procesul sa decurga limpede si cu pasi concreti". In ciuda declaratiei "eliptice" a ministrului de externe, este clar ca noua administratie trebuie sa schimbe destui ambasadori. Opinia analistului Valentin Stan, citat tot de BBC, este ca prioritatea lui Mihai Razvan Ungureanu ar trebui sa o constituie schimbarea membrilor misiunilor diplomatice de pe linga Uniunea Europeana si a unor ambasadori din tari importante din Europa si nu numai. Mihai Razvan Ungureanu are sanse bune sa reuseasca aceasta operatiune, mai ales ca si la Palatul Cotroceni s-a schimbat "chiriasul", iar Ion Iliescu nu mai poate sa scape de la mazilire, asa cum a facut in 2001, clientela personala.

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au confirmat ieri ca o serie de ambasadori sau consuli ar trebui sa-si faca griji serioase pentru viitorul lor in diplomatie. Vintul schimbarii pare ca-i va atinge pe:
Mihai Dinucu - Croatia. Acesta are 73 de ani si a fost impus de Ion Iliescu prin 2002, in ciuda avizului negativ dat de MAE. Singurul sau merit este acela ca, lunar, isi incaseaza leafa.
Liviu Maior - Canada. Trimis la post in compensatie pentru ca nu a mai prins un loc pe listele parlamentare ale PDSR in 2000, a reusit sa irite comunitatea romaneasca dupa ce a "nasit" anul trecut, in Montreal, un fel de statuie a lui Mihai Eminescu.
Tanase Joita - Strasbourg. Fara nici un fel de pregatire in domeniu, fostul procuror general al Romaniei este cunoscut doar pentru entuziasmul cu care a folosit instrumentul recursului in anulare. Cu ajutorul acestuia au scapat de inchisoare zeci de personaje controversate si au fost batjocorite legile retrocedarii.
Iulian Buga - Olanda. Un personaj cu mentalitate comunista: in urma unui articol critic semnat de un ziarist olandez, Buga a sugerat guvernului ca poate contracara dezvaluirile aparute in presa din Tara Lalelelor. Drept urmare, ziaristul a fost "convocat" la o discutie informala la Ministerul de Interne roman, fapt care a declansat un puternic scandal in Olanda.
Neagu Udroiu - Finlanda si Estonia. Rasplatit cu postul de ambasador pentru fidelitatea cu care a servit interesele PSD din fruntea Agentiei Nationale de Stiri - Rompres.
Ion Maxim - Elvetia. Numele ambasadorului in Elvetia spune ceva, conform site-ului revistapresei.ro, doar celor care isi mai aduc aminte de scandalul "Firul rosu".
Constantin Simirad - Cuba. Un alt client al PSD, recompensat pentru fuziunea cu Partidul Moldovenilor. De cind a ajuns la post, a reusit sa lege o relatie strinsa cu fratele lui Fidel Castro. Meritul pare ca apartine insa calitatii vinurilor de la Cotnari.
Gheorghe Tinca - Cehia. Mentionat intr-o afacere de vinzare de arme produse de Romtehnica catre Iran, in ciuda embargoului international.
Petre Catrinciuc - Macedonia. Are 70 de ani si aceleasi merite ca omologul sau din Croatia.
Dan Ghibernea - Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Fost intreprinzator in peisajul media, s-a facut remarcat doar printr-un presupus scandal sexual relatat de "Academia Catavencu".
Gheorghi Prisacaru - Organizatii Internationale si Negocierile Multilaterale cu sediul la Viena. Fost sef de cabinet al ultimului prim-ministru comunist, Constantin Dascalescu, marele merit pentru care Ion Iliescu i-a facut cadou postul de ambasador este apartenenta lui la fostul partid de guvernamint, PSD, si slujirea cu devotament a cauzei echipei lui Adrian Nastase.

Situatii deja rezolvate

Alti doi membri ai corpului diplomatic vizati de declaratiile lui Mihai Razvan Ungureanu sint fostul procuror general Mircea Criste, ambasador in Macedonia, si Gelu Voican Voiculescu , in Maroc. Primul n-a asteptat sa fie schimbat de ministru, inaintindu-si demisia cu patru luni in urma. Cel de-al doilea a fost deja rechemat cu o luna si jumatate in urma. Nici ambasadorul Romaniei in Ucraina, Alexandru Cornea, nu mai constituie o problema pentru noul ministru. El a fost retras de la post printr-un decret semnat de Ion Iliescu in luna noiembrie a anului trecut. Fostul director al SRI, Costin Georgescu, a parasit si el postul de ambasador in Cipru, inainte de incheierea mandatului "din motive de sanatate", dupa cum a spus.
De schimbare ar putea fi afectat si Traian Chebeleu, acum ambasador, pe final de mandat, in Austria.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.