Fundatia Corneliu Coposu si PNTCD (PPCD) Bucuresti organizeaza, in aceste zile, o serie de manifestari prilejuite de implinirea a zece ani de cand a plecat dintre noi Corneliu Coposu, pentru cei mai multi Seniorul politicii romanesti

Initiatorii manifestarilor sunt cei de la PPCD, partidul pe care Corneliu Coposu l-a readus in actualitate si, am putea spune, in modernitate, cel pe care l-a reinregistrat in primele zile de dupa Revolutie si l-a condus, dar pe care nu a apucat sa-l vada la guvernare, dupa 1996. La comemorare vor participa insa si reprezentanti ai Presedintiei si Guvernului, precum si ai principalelor partide politice.

Inca de ieri, parteneri si adversari politici au omagiat memoria Seniorului, prin comunicate de presa si declaratii. Insa desi cu totii considera de necontestat influenta covarsitoare a personalitatii sale, majoritatea cred ca Romania si politicienii sai nu isi pot asuma modelul Corneliu Coposu.

"Coposu a fost expediat intr-un mit si prea putini politicieni sunt capabili sa-i urmeze exemplul", ne-a declarat liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu.

Printre primii care si-au exprimat cateva ganduri despre Corneliu Coposu, a fost cel mai indarjit rival politic, la inceputul anilor '90, Ion Iliescu.

Fostul presedinte al Romaniei a dat publicitatii ieri un comunicat prin care omagiaza personalitatea celui "care ramane un punct de referinta pentru clasa politica romaneasca".

Iliescu a recunoscut ca el si Coposu au fost adversari politici, dar ca in problemele de interes national, Coposu "a adoptat pozitii rationale, care au permis dialogul si construirea consensului in jurul unor mari teme, cum ar fi cele privitoare la aderarea la Uniunea Europeana".

Fostul presedinte al Romaniei a mai declarat ca l-a apreciat pe Coposu "pentru taria credintei sale in virtutile si in valorile democratiei, pentru modul demn in care a inteles sa se manifeste in spatiul public". Emil Constantinescu, si el fost presedinte al Romaniei, spune ca fostul lider taranist "merita mai mult decat exercitii de admiratie sincera sau mimata, de iubire profunda sau prefacuta".

Constantinescu sustine ca testamentul politic pe care i l-a incredintat Coposu, odata cu presedintia CDR a fost sloganul conform caruia scopul nu scuza mijloacele "pentru ca mijloacele indoielnice impiedica schimbarea adevarata".

Fostul presedinte a mai aratat ca personalitatea lui Coposu ramane reperul necesar intr-o Romanie "care accepta prea usor compromisul, minciuna si imoralitatea".

Ion Diaconescu, presedinte de onoare al PNTCD, unul din apropiatii Seniorului, ne-a spus ca realizarile acestuia pe plan politic, realizari care se confirma si azi, se datoreaza valorilor pe care acesta le-a promovat, valori ale Europei de azi. "Programul nostru subscria complet cu crezul actual pe care s-a construit actuala Europa", a spus Ion Diaconescu. Fostul fruntas taranist ne-a mai spus ca Seniorul poate constitui si astazi un model pentru societatea romaneasca, desi in conditiile de astazi, Coposu poate parea de neinteles.

Gheorghe Ciuhandu, presedintele PPCD a declarat ca Corneliu Coposu este "presedintele moral al tarii noastre". "Memoria figurii sale luminoase, statura sa morala si spiritul pe care l-a promovat sunt singurele care ne pot calauzi in continuare pe calea cea dreapta", a mai spus actualul lider al crestin-democratilor.

Crin Antonescu, liderul grupului PNL in Camera Deputatilor, fost ministru in timpul guvernarii CDR il apreciaza pe Coposu "ca pe cea mai marcanta figura a vietii politice din Romania". "Coposu a marcat din punct de vedere moral, nu numai scena politica, ci toata societatea romaneasca.

El a simbolizat intr-un mod absolut singular o anumita demnitate umana si nationala pe care clasa politica a fost nevoita sa o recunoasca, dar n-a reusit sa o aproximeze prin propriul comportament", ne-a declarat liderul deputatilor liberali.

Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM, ne-a declarat ca "regretatul Corneliu Coposu ramane o figura de mare personalitate a politicii romanesti, independent de opiniile contradictorii pe care pozitia sa politica le-a starnit".

Ion Iliescu

"L-am apreciat pe Corneliu Coposu pentru taria credintei sale in virtutile si in valorile democratiei, pentru modul demn in care a inteles sa se manifeste in spatiul public."

Emil Constantinescu

Seniorul "merita mai mult decat exercitii de admiratie sincera sau mimata, de iubire profunda sau prefacuta",

Ion Diaconescu

"Societatea romaneasca este inca bolnava. Pana cand societatea nu se ridica la un anumit nivel de civism, e greu sa-l intelegi pe Coposu."

Pentru toti un reper, pentru tot mai putini, un model

Corneliu Coposu s-a nascut in 1914 in judetul Salaj intr-o familie cu traditie in lupta pentru clauza romaneasca din Transilvania. Fost secretar al lui Iuliu Maniu, Corneliu Coposu a fost doctor in drept, jurist, asistent universitar, ziarist. Din 1947, cand a fost arestat, pana in 1964, cand a fost eliberat, Coposu a trecut prin 12 inchisori, inclusiv pe la coloniile de munca de la Canal-Poarta Alba si Capul Midia, executand 17 ani si jumatate de inchisoare, dintre care opt ani de izolare totala. Dupa eliberarea din inchisoare, au urmat doi ani si jumatate de domiciliu fortat in Baragan.

Revenit in capitala a fost tinut sub permanenta urmarire, chemat de zeci de ori la Securitate. In noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, printr-un manifest adresat natiunii, a repus in legalitate partidul. Anterior, in 1987 a afiliat PNT la Internationala Crestin-Democrata. Din 1991 pana in 1995 a fost presedinte al PNTCD. Din iunie 1992 pana in noiembrie 1993 a fost presedintele Comitetului Executiv al CDR. Dupa revolutie a fost liderul opozitiei impotriva FSN si artizanul crearii CDR. A murit in 1995, neavand privilegiul de a-si vedea partidul la putere. Valorile dupa care si-a condus partidul dupa revolutie sunt aceleasi cu ale vechiului partid taranesc: morala crestina, justitia sociala, patriotismul luminat si democratia desavarsita.

Una dintre cele doua surori ale sale, Rodica, ne-a declarat ca era atras de politica inca de tanar, iar destinul i-a fost asemanator cu al predecesorilor.

"Bunicul nostru a fost un apropiat al lui Gheorghe Pop de Basesci, un luptator pentru cauza transilvana. Tatal nostru a fost unul din cei 1.200 de delegati care au participat la Marea Unire. La cateva zile, tatal nostru a fost arestat si dus la Budapesta. Fratele meu a continuat pe aceasta linie", ne-a mai spus Rodica Coposu.

"Nu a profesat niciodata dreptul, insa a fost ziarist pentru ziarul ?Romania Noua? din Cluj. Recent, articolele sale au fost editate de Mircea Popa in volumul Semnele Timpului". "Nu vorbea despre experientele lui din inchisoare. Era foarte zgarcit in detalii. Am aflat cate ceva despre suferintele lui din documentarele despre comunism. Ceea ce ne spunea noua insa era ca ii multumeste lui Dumnezeu ca a supravietuit. Credinta a fost ceea ce l-a tinut in viata", isi mai aminteste sora celui care pentru cei mai multi este un reper, pentru tot mai putini, un exemplu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.