Adrian Nastase, Florin Georgescu, Rodica Stanoiu, Octav Cozmanca si Serban Mihailescu sunt cercetati pentru "fapte de coruptie", in urma unei plangeri penale depuse de 11 ONG-uri * Sesizarea are la baza celebrele stenograme ale PSD publicate de Editura ZIUA

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Asociatia Studentilor la Facultatea de Stiinte Politice, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara au depus la sfarsitul anului trecut o plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in care solicita anchetarea urgenta a unor demnitari PSD in legatura cu celebrele stenograme ale sedintelor PSD, care au fost date publicitatii, pe larg, anul trecut, de intreaga presa centrala si publicate intr-o carte document de catre Editura ZIUA.

Semnatarii plangerii solicita anchetarea urgenta a "coruptiei de la varful puterii", care "dovedeste presiunile guvernului asupra justitiei si in principal asupra organelor de ancheta, amestecul politicienilor cu anchetele penale, modalitatile ilegale de folosire a puterii politice si a functiei publice".

In sesizare, Parchetul General este criticat pentru pasivitatea sa in acest scandal national, fata de care nu s-a autosesizat, si se cere o ancheta impartiala, care sa vizeze pe de o parte verificarea autenticitatii stenogramelor, prin compararea acestora cu stenogramele sedintelor PSD, din arhiva acestui partid, iar pe de cealalta, stabilirea eventualelor vinovatii in legatura cu faptele imputate demnitarilor fostei Puteri.

Duelul Florin Georgescu - Curtea de Conturi

Sunt nominalizati cu predilectie fostul ministru Florin Georgescu, care ar fi afirmat la sedinta Delegatiei Permanente a PSD din 20.10.2003: "(...) Fac apel la dvs. sa atrageti atentia domnului Saguna (n.red - presedintele Curtii de Conturi a Romaniei), care nu mai asculta si de mine in numele partidului si sa mai inceteze cu toate dosarele si toate constatarile, numai eu stiu cate telefoane dau pe sub el, pe acolo, sa terminam cu baietii astia rai, ca daca s-ar duce sa verifice exercitiul financiar al anului 2002, el verifica pe domnul Mitrea, pe domnul cutare si mi-i gaseste vinovati si numai eu stiu cum fac pe acolo ca sa nu ajung la dvs. si sa fie liniste si pace (...)". Semnatarii plangerii considera ca asemenea declaratii denota constrangerea unor functionari financiari, pentru a se trece cu vederea favorizarea unor persoane care au comis infractiuni economico-financiare.

Rodica Stanoiu si dosarul Basescu

Un alt demnitar nominalizat este Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, care la aceeasi sedinta a PSD ar fi afirmat: "(...) Stiti bine ca eu, de nenumarate ori, in legatura cu Basescu am intrebat chiar si in sedinte mari cand dam verde pentru Basescu. S-a dat tarziu dosarul lui, acuma. Cu celelalte este o alta treaba pe care eu am spus-o in surdina colegilor. Acum este momentul sa o spun tare. Sunt doua-trei care vin tari si importante, dar vreau sa va spun ca in aproape toate, mi s-a spus, dam si de oameni de aici. Sunt dosare extrem de complicate si atunci le-am lasat in stand-by ca sa vedem cum le lucram (...)".

Semnatarii plangerii solicita ca parchetul sa verifice "daca prin acea conduita ministrul Justitiei de atunci nu a influentat trimiterea in judecata a unei persoane nevinovate, ceea ce in codul penal se numeste represiune nedreapta".

Abuzuri cu fonduri PHARE si SAPARD

Fragmente din stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente a PSD din 22 si 27 martie 2004, publicate de presa, ii privesc si pe Octav Cozmanca, Adrian Nastase si Serban Mihailescu, care ar fi ridicat problema zecilor de contracte cu fonduri comunitare, luate pe firmele ex-presedintelui Consiliului Judetean Dambovita, Aurel Cucu - protejat al fostei Puteri. Semnatarii plangerii considera ca: "din stenograme rezulta cel putin aparenta faptului ca Adrian Nastase, Octav Cozmanca si Serban Mihailescu cunosteau ca Aurel Cucu avea un "dosar consistent" intocmit pentru ca "toate contractele pe SAPARD, pe PHARE, pe nu stiu ce le-au luat firmele lui, ale sotiei". Problema arestarii sale era pusa in relatie directa de catre Adrian Nastase nu cu indeplinirea conditiilor legale, ci depindea de faptul daca acesta isi da sau nu demisia din functie, concluzia fiind ca Cucu va fi favorizat, adica va putea evita arestarea, daca va demisiona".

La capitolul fonduri comunitare sunt indicate si discutii ale celor de mai sus in legatura si cu alti presedinti de consilii judetene (ex: Teodor Nitulescu de la Teleorman), care ar fi fost implicati in afaceri asemanatoare.

Plangerea e la Sectia a II-a

Plangerea privind stenogramele PSD a fost inregistrata si data in lucru la Sectia a II-a de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care intreprinde in prima etapa verificari privind veridicitatea stenogramelor si identificarea faptelor care pot fi incadrate in articole ale codului penal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.