Romanii cu carnet de partid nu se prea inghesuie sa cotizeze la trezoreria formatiunii in care s-au inscris, cu exceptia beneficiarilor de functii castigate dupa alegeri. Aceasta este concluzia unui semninar pe tema finantarii partidelor politice, organizat de Institutul de Politici Publice (IPP).

Toti alesii sau demnitarii, de la simpli consilieri locali pana la ministri, se simt obligati sa cotizeze cu milioane de lei pe luna ca semn de recunostinta pentru ca partidul le-a dat functii. Si asta in conditiile in care pentru campania unui candidat parlamentar eligibil se cheltuie, potrivit liberalului Cristian Boureanu, cam 30 - 40.000 euro. Aceasta stare de fapt a fost revelata de catre senatorul Paul Pacuraru (PNL). "Este o iluzie ca toti membrii isi platesc cotizatiile la partid. Eu cunosc beneficiari care si-au platit cotizatia, nu si oameni care sa vina in partid pentru ideile partidului si care sa si-o fi platit-o", a declarat Pacuraru. De altfel, potrivit reprezentantilor partidelor parlamentare, mai toate aceste formatiuni au stabilit cotizatii lunare care variaza intre 1.000 si 100.000 lei vechi.

Deputatul UDMR Petru Lakatos se mandreste cu faptul ca formatiunea sa are un sistem de cotizatie bine pus la punct: 7% din retributiile de sedinta ale consilierilor si 10% din indemnizatiile parlamentarilor si primarilor. PD are doua sisteme de cotizare: unul pentru demnitari - intre 5 si 20 milioane lei trimestrial din retributii si unul sau doua milioane lei pentru parlamentari. Parlamentarii liberali ar contribuit la finantele partidului cu 3-4 milioane lei lunar. La PSD limita minima este 1 milioane lei.

Potrivit unor surse din partid, au fost cazuri cand unii membrii de partid au cotizat anual cu echivalentul a 100 de salarii minime fara a se mai pune la socoteala donatiile efectuate. "In prezent parlamentarii PSD cotizeaza cu 10 la suta din propriile indemnizatii, in timp ce pe timpul fostei guvernari secretarii de stat si ministrii dadeau la partid 8 procente din salariile lor", sustin sursele citate. Singuri conservatorii sustin ca nu au instaurat un asemenea obicei. "Cotizatiile sunt intre 1.000 si 10.000 lei vechi. Poate sa mearga si pana la 100.000 lei vechi lunar pentru cine doreste, afirma deputatul Sergiu Anton.

"Nu este treaba partidelor sa sanctioneze companiile datornice la stat", a comentat contabilul-sef al PD, Mioara Urs, pronuntan-

du-se impotriva restituirii la buget a donatiilor. "In hartii nu se regasesc decat 30-40% din banii rulati in campanie", a replicat Pacuraru, invocand lipsa de transparenta a gestionarii banilor electorali, inclusiv a donatiilor primite.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.