Stau in spatele gesturilor politice majore. Ii sfatuiesc cu discretie calculata pe puternicii zilei. Sint autorii ascunsi ai esecurilor si succeselor de moment. Provoaca decizii si crize, lanseaza razboaie false, pornesc si alimenteaza campanii de presa. Fac analize competente sau gafe monumentale, isi vind serviciile avantajos si au stiinta de a se face cautati. Inteligenti sau mediocri, cu biografii discutabile sau trecut inofensiv, raspund unei insatiabile nevoi de consultanta secreta. Ei sint responsabilii cu marirea si decaderea clientului.

Premierul Tariceanu colaboreaza strins doar cu trei persoane: analistul Dorel Sandor, directorul de cabinet Mihnea Constantinescu si ministrul Bogdan Olteanu. Cel mai influent e Sandor. Fostul premier, Adrian Nastase, se consulta in continuare cu Dan Andronic, cel care i-a fost prim-sfatuitor si in campania electorala alaturi de Bogdan Teodorescu. Lista barbosilor din umbra politicienilor continua cu Victor Opaschi, omul fara de a carui sfat, Ion Iliescu nu i-a nici o decizie importanta. Pentru Mircea Geoana, parerea lui Vasile Dincu e cea care conteaza cel mai mult. Desi vrea sa lase impresia ca face totul de capul sau, Vadim are totusi un om de incredere, pe nume Radu Toma, cu care se sfatuieste des.

Sfaturile lui Dorel Sandor costa scump

Analistul Dorel Sandor, seful Centrului pentru Studii Politice si Analize Comparative, il consiliaza pe premier in baza unui contract platit, potrivit unui vicepresedinte PNL, prin partid, a carui valoare acesta o aproximeaza la 10.000 de euro pe luna. Sandor a fost, pina in 1989, profesor de socialism stiintific la Academia de partid "Stefan Gheorghiu" si la Scoala de ofiteri a fostei Securitati de la Baneasa. Din 1990, incepe colaborarea cu FSN si cu Petre Roman. A condus campania prezidentiala din anul 2000 a lui Roman, in urma careia fostul democrat a obtinut 2%.

Dupa ce Traian Basescu a cistigat sefia PD, in 2001, relatiile lui Sandor cu democratii s-au racit, analistul fiind vazut in anturajul lui Ion Iliescu si al unor lideri PSD. In anul 2004, apare in stafful electoral al Aliantei D.A., urmindu-l, apoi, pe Tariceanu la guvern, unde, potrivit unor surse din interiorul Cancelariei, a facut tot posibilul sa-si impuna oamenii in departamentele de comunicare si de strategii. El i-a adus in Cabinet pe purtatorul de cuvint, Oana Marinescu si pe consilierul de stat Razvan Orasanu. Tot Sandor este cel care l-a sfatuit pe Tariceanu, in luna iulie, sa nu demisioneze, respectiv sa blocheze alegerile anticipate.

Mihnea Constantinescu, de paza la usa lui Nastase si Tariceanu

Sandor l-a adus, la usa premierului, si pe Mihnea Constantinescu, in calitate de consilier de stat si de director de cabinet. Constantinescu a lucrat cu toate guvernarile: purtator de cuvint al Cabinetului Roman intre 1990-1991, director de cabinet al premierilor Petre Roman si Theodor Stolojan, demnitar in Ministerul de Externe in Cabinetele Vacaroiu, Ciorbea, Vasile, Isarescu si Nastase. Ultimul il face pe Constantinescu director de cabinet si consilier de politica externa. Alegerile din 2004 nu il afecteaza: ramine, in continuare, la usa premierului. Nu mai e Nastase, e Tariceanu.

Oamenii lui Boc

"N-am nici un consilier", ne-a declarat sec presedintele PD, Emil Boc. Probabil ca nici nu are nevoie de consilieri pentru a stabili linia politica a partidului. Aceasta a fost stabilita deja de Traian Basescu, iar urmasul lui nu trebuie decit sa continue ceea ce a construit actualul presedinte al Romaniei. Totusi, in ceea ce priveste decizia politica, Emil Boc nu da un verdict fara a se consulta cu Adriean Videanu si Vasile Blaga. Acest lucru este recunoscut si de presedintele democratilor. "Primii cu care ma consult sint Adriean Videanu si Vasile Blaga", spune el.

Un alt om din partid care se bucura de increderea liderului PD este deputatul de Cluj, Daniel Buda. Boc i-a lasat acestuia filiala din Cluj, pe care a condus-o pina sa ajunga in fruntea partidului. "Destul de des, ne intilnim si dezbatem diverse probleme de politica" spune Daniel Buda.

Szepessy, "agenda mobila" a lui Marko Bela

Un om care nu iese niciodata in fata, un om care s-a ferit sa detina functii executive in politica si, cu toate ca este simplu membru UDMR, are un cuvint extrem de important de spus in ceea ce priveste linia politica a partidului, cistigindu-si respectul in Uniune nu prin functie, ci prin idei. Astfel poate fi caracterizat Laszlo Szepessy, omul care ii face agenda presedintelui UDMR Marko Bela. In partid, a detinut functia de vicepresedinte al filialei UDMR Tirgu Mures, acum detinind doar o functie onorifica de director al cabinetului presedintelui Marko Bela. El este omul care nu numai ca organizeaza activitatea sefului partidului, dar este direct implicat de acesta in decizie, datorita statutului sau de consultant, Marko punind foarte mare pret pe parerea lui.

"Americanul" lui Vadim

"Nu s-a fabricat inca masina cu doi soferi", ne-a declarat presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, cind i-am solicitat informatii cu privire la omul sau oamenii cu care se sfatuieste in deciziile politice. Cert este ca Vadim a revenit la politica de dictat pe care a parasit-o o perioada, incercind sa creeze impresia de schimbare. Cind vine vorba despre consultari cu oameni din afara partidului, Vadim nu accepta ca ar putea exista un om care l-ar putea influenta in luarea deciziilor. "In chestiuni politice nu-mi amestec familia si prietenii", spune el. Cu toate acestea, exista si un prieten in care Vadim are mare incredere. Este vorba despre istoricul si scriitorul Radu Toma, un amic vechi de-al lui Vadim care, in legislatura trecuta, a fost consilier la cabinetul senatorial al acestuia, iar acum este plecat in Statele Unite cu familia. Vadim pastreaza insa in continuare legatura cu Toma telephonic, vorbind cu el de citeva ori pe saptamina, dupa cum a declarat chiar zilele acestea la o emisiune televizata.

"Barbile" opozitiei

Ideea ca Adrian Nastase este un lider "care ia o decizie dupa ce vorbeste cu o mie de oameni" este larg raspindita in PSD, dar mai ales printre apropiatii sai. Si nu pentru ca s-ar fi hotarit greu, ci pentru ca Nastase tinea sa aiba toate punctele de vedere posibile. Pentru ca unii dintre ei nu se simteau ascultati, relatiile cu Nastase se raceau treptat. Nu a renuntat insa la Dan Andronic, cel care impreuna cu Bogdan Teodorescu i-au influentat cel mai mult deciziile atit inainte cit si in timpul campaniei electorale de anul trecut. La ora actuala o mare influenta asupra lui Nastase o are vicepresedintele PSD Titus Corlatean. Pentru chestiunile curente, presedintele executiv al PSD asculta de Anca Alexandrescu, fosta sotie a lui Dan Andronic.

Opaschi, umbra de cursa lunga a lui Iliescu

Victor Opaschi e omul care in care Ion Iliescu are cea mai mare incredere. Nimic nu misca in jurul fostului presedintelui fara acordul lui Opaschi, omul care ii sta alaturi de ani de zile.

In general, Ion Iliescu este considerat in PSD drept o persoana foarte usor influentabila in discutiile cu apropiatii sai. Chiar unii dintre fostii sai consilieri prezidentiali recunosteau ca, atunci cind era la Cotroceni, Iliescu isi forma o opinie dupa ce vorbea cu Corina Cretu, de exemplu, dupa care isi forma o alta opinie in urma unei discutii cu Rodica Stanoiu, si apoi alta opinie cind discuta cu Serban Nicolae, si asa mai departe. In final, presedintele se oprea la opinia celui care iesea ultimul de la el din birou. In acest moment fostul presedinte spune ca "se consulta si cu colegii din grupul senatorial", adica Ion Solcanu, Sorin Oprescu si Doru Ioan Taracila.

Dincu, de la Nastase la Geoana

In chestiunile de strategie generala, Mircea Geoana se consulta in primul rind cu Vasile Dincu . Intrucit Dincu, ca euroobservator, este plecat foarte multa vreme din tara, Geoana se sfatuieste in chestiunile curente cu directorul sau de cabinet, senatorul George Maior, cu vicepresedintele PSD Ilie Sirbu. Geoana isi orienteaza timpanul si spre Cristian Diaconescu si Dan Mihalache.

In umbra "greilor" lumii

• Karl Rove, poreclit "Creierul lui Bush", este principalul consilier al presedintelui SUA. Rove a fost cel care l-a ajutat pe George Bush sa cistige alegerile guvernamentale din Texas in 1994. Tot Rove a fost strategul principal al campaniei prezidentiale din 2000, Bush numindu-l "arhitectul" realegerii sale din 2004.

• Alastair Campbell a fost unul dintre cei mai importanti sfatuitori ai premierului Tony Blair. Fost ziarist, a devenit purtatorul de cuvint al lui Blair dupa victoria in alegeri a laburistilor din 1997. "Mina lui dreapta, cealalta jumatate a creierului" lui Blair, il numea BBC, anuntind demisia lui Campbell din 2003.

• Frank Walter Steinmeyer, fostul sef al Cancelariei din Germania, a fost unul dintre cei mai importanti consilieri pe care i-a avut Gerhard Schroeder. In cadrul recentelor negocieri dintre CSU si CDU, Steinmeyer a fost propus ca ministru de Extene in viitorul guvern condus de Angela Merkel.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.