Mircea Geoana a fost revocat, miercuri, din functia de presedinte al Senatului.

Plenul Senatului a aprobat hotararea de incetare a mandatului lui Mircea Geoana in functia de presedinte al acestui for legislativ cu 112 voturi "pentru", 5 abtineri si 2 voturi "impotriva".

Votul a fost secret, fiind exprimat electronic.

Sedinta Senatului, care a fost condusa de catre vicepresedintele Petru Filip (PDL), a durat mai putin de zece minute, iar Mircea Geoana nu a fost prezent.

  • PSD a cerut revocarea

Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat, miercuri, ca a depus la Biroul Permanent al Senatului cererea de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, solicitand intrunirea de urgenta a conducerii acestui for legislativ pentru a lua in discutie solicitarea.

"Practic, in acest moment, noi am inregistrat la Secretariatul Senatului decizia Comitetului Executiv de aseara. Deci, domnul Geoana, practic, din urma cu zece minute nu mai este presedintele Senatului si am cerut convocarea Biroului Permanent al Senatului pentru a se proceda conform Regulamentului", a aratat liderul PSD, relateaza MEDIAFAX.

Ponta a sustinut ca in continuare urmeaza sa fie numit un presedinte interimar din randul celor patru vicepresedinti care sa conduca sedinta si sa se procedeze la alegerea unui nou presedinte al Senatului.

Mircea Geoana a fost exclus din PSD

  • Geoana refuza sa plece

In conditiile in care Mircea Geoana a refuzat convocarea de urgenta a Biroului Permanent al Senatului, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a solicitat de la tribuna sa fie supusa votului plenului cererea de revocare din functie a presedintelui Senatului.

Geoana a sustinut insa ca solicitarea nu respecta conditiile regulamentare, astfel ca a refuzat sa o supuna la vot.

El a supus in schimb la vot ordinea de zi a sedintei de plen, insa nu s-au inregistrat suficiente voturi pentru aprobarea acesteia, in conditiile in care senatorii PSD au inceput sa plece din sala.

Mircea Geoana a declarat ca nimeni nu il poate schimba de la Senat, decat daca se retrage, ceea ce nu are de gand sa faca.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Geoana a afirmat ca solicitarea grupului PSD de a-l inlocui din functia de presedinte al Senatului este neregulamentara, neconstitutionala si nejustificata.

"Este un demers la fel de furios si de nejustificat ca intreaga misiune pe care liderii PSD au dus-o impotriva mea. Si astazi incearca o procedura neregulamentara", a adaugat el.

Geoana a declarat ca retragerea sprijinului politic, prevazuta de Statutul senatorilor si deputatilor, se refera la membrii Birourilor Permanente, cu exceptia presedintilor Camerelor, care sunt tratati in mod distinct de jurisprudenta constitutionala.
El a afirmat ca singura modalitate in care un presedinte de Camera poate fi inlocuit este pentru incalcarea grava a Regulamentului sau a Constitutiei sau prin demisie.

"Nu este cazul nici pentru una, nici pentru alta. Este un drum infundat. Nu se poate revoca un presedinte de Camera, nu se poate retrage sprijinul politic", a adaugat el.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Geoana i-a ironizat pe juristii PSD care au invocat faptul ca doar grupul parlamentar care a facut nominalizarea pentru un presedinte de Camera poate propune un eventual inlocuitor.

"Este comic cum pseudojuristilor de la PSD le scapa faptul ca grupul parlamentar care m-a propus in functie la inceputul mandatului a fost PSD-PC, care acum nu mai exista in Parlament", a spus el.

  • Propunerea USL: Titus Corlatean

Victor Ponta a precizat ca in cursul diminetii a fost reconfirmata propunerea USL ca Titus Corlatean sa ocupe functia de presedinte al Senatului.

"In mod normal, astazi se va supune la vot si va fi ales ca presedinte al Senatului", a sustinut Ponta, referindu-se la Corlatean.

Intrebat cine va asigura interimatul functiei, Ponta a mentionat ca grupurile USL ar dori ca acesta sa fie asigurat de catre vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.