Guvernul va reduce anul viitor cota acordata autoritatilor locale din impozitul pe venit si va sista platile catre bugetul local din impozitul pe pensii, astfel ca primarii vor pierde, in an electoral, o sursa sigura de aproape 2 miliarde lei si vor depinde de banii impartiti de Executiv.

Sumele transferate la bugetul de stat reprezinta in jur de 6% din veniturile proprii ale autoritatilor locale, care s-au ridicat anul trecut la aproximativ 30 de miliarde lei. Veniturile totale ale autoritatilor locale au fost in 2010 de 50 de miliarde de lei, din care 15 miliarde lei sume defalcate din TVA si 5 miliarde lei subventii, adica sume alocate discretionar de Guvern.

In urma acestor decizii, cota lunara defalcata din impozitul pe venit repartizata autoritatilor locale va fi redusa de Guvern cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, iar incasarile din impozitul pe veniturile din pensii vor fi varsate integral la bugetul de stat.

Conform legii actuale, cota din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat trebuie alocata autoritatilor locale lunar, in termen de maximum cinci zile lucratoare de la finele lunii in care a fost incasat impozitul, transmite MEDIAFAX.

Modificarile au fost deja pregatite de Guvern sub forma unei ordonante de urgenta, care modifica Legea finantelor publice locale si care ar urma sa fie aprobata o data cu proiectul bugetului pentru anul viitor.

Potrivit proiectului de ordonanta, taierea surselor de venituri pentru autoritatile locale este justificata de Executiv prin faptul ca finantarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile in unitatile de invatamant preuniversitar de stat a fost asigurata pana in prezent din bugetele locale, dar ca, incepand cu anul viitor, finantarea acestor cheltuieli trebuie asigurata din bugetul de stat, respectiv din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, afectand echilibrul bugetar prin diminuarea veniturilor bugetului de stat.

Un alt argument invocat de Guvern este existenta unor "discrepante" in modul de alocare a cotelor, in sensul ca din impozitul pe venit si impozitul pe veniturile din pensii sunt alocate cote numai unitatilor administrativ-teritoriale pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozite, respectiv numai municipiilor resedinta de judet unde au sediul casele judetene de pensii, chiar daca beneficiarii de pensii sunt din tot judetul.

Citeste si:
Reduceri de până la 50% la cele mai iubite dispozitive beauty, de...
Reduceri de până la 50% la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.