Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca a avut o intrevedere cu omologii finlandez si olandez, ca tarile celor doi se vor opune aderarii Romaniei in Schengen, dar ca trebuie gasita o strategie de iesire din acest impas comunitar.

"Am avut o discutie cu ministrul olandez de Externe si cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru ca pozitia lor este cunoscuta: se vor opune (n.red. in Consiliul JAI, n.red). Trebuie gasita o strategie de iesire din acest impas care este in primul rand comunitar", a explicat ministrul Baconschi, conform MEDIAFAX.

Ministrul conduce delegatia Romaniei la AG ONU de la New York si, in acest context, a avut intrevederea cu cei doi omologi.

Potrivit acestuia, "este vorba despre o chestiune de incredere in ceea ce priveste securitatea granitelor colective" ale Uniunii Europene, iar Romania are toate argumentele de partea sa.

  • "Dar avem nevoie de consensul si de votul favorabil al tuturor statelor membre. In Consiliul JAI stim ce se va intampla. In acelasi timp, urmeaza alte scadente si intalniri europene: consiliul european de toamna, pana la sfarsitul anului noi reuniuni ale Consiliului JAI. Cred ca lucrand impreuna si pastrand respectul fata de reguli, fata de ceea ce pretinde acquis-ul Schengen vom putea sa obtinem o cale de deblocare a acestei situatii", a spus Baconschi.

Finlanda se va alatura Olandei cu un vot negativ in Consiliul JAI programat la 22 septembrie, pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, motivatia fiind legata de situatia politica interna, potrivit unor surse europene.


"Ca si in cazul Olandei, ratiunile de politica interna par a determina Finlanda sa se opuna la randul ei extinderii spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria. La acestea se adauga demersurile insistente ale Olandei pe langa partea finlandeza de a nu ramane izolata", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Noul guvern finlandez investit in iunie 2011 are o abordare mai eurosceptica si mai stricta in ceea ce priveste participarea Finlandei in UE, potrivit surselor.

"Desi a anuntat prin programul de guvernare ca sustine asigurarea libertatii de miscare pe baza acordului Schengen, cresterea curentului eurosceptic si anti-imigrationist reflectat inclusiv prin intrarea in Parlament a Partidului Adevaratilor Finlandezi (partid eurosceptic si populist) face guvernul finlandez sa aiba mai degraba o abordare prudenta fata de consolidarea cooperarii in UE", au mai declarat sursele europene.


Recent, Finlanda a fost unul dintre statele din zona euro care a insistat ca alocarea asistentei financiare pentru Grecia, aflata intr-o situatie economica dificila, sa fie conditionata de includerea in "pachetul elen" a garantiilor colaterale pentru acoperirea riscurilor derivate din garantiile statelor membre la EFSF (European Financial Stability Facility).
Citeste si:
Eurodeputații noștri, despre ce șanse mai are România la Schengen...
Eurodeputații noștri, despre...

Procedural, Guvernul Finlandei are obligatia de a informa Marele Comitet (n.red. structura similara Birourilor Permanente ale Parlamentului) despre agenda urmatoarelor reuniuni ale Consiliului UE. Astfel, pentru ca tema aderarii Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen este inscrisa pe agenda Consiliului JAI din 22 septembrie, subiectul a fost dezbatut in Legislativul finlandez vinerea trecuta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.