Se pare ca Emil Boc nu s-a informat prea bine inainte de infiintarea Ministerului Fondurilor Europene, deoarece acesta incalca Constitutia Romaniei.

Cel putin asta sustine liberalul Horea Uioreanu, care il acuza pe Boc de incalcare voita a Constitutiei, care, in mod normal nu permite schimbarea Guvernului, cel putin nu fara acordul Parlamentului.

Imi fac datoria de onoare de a-l informa pe profesorul de drept neconstitutional Emil Boc despre faptul ca in Constitutia Romaniei nu exista conceptul de “completare” a Guvernului cu un nou minister. Adaugarea unui minister, oricum s-ar numi acesta si oricine ar fi persoana nominalizata, inseamna modificarea structurii aprobate de Parlament la investirea actualului executiv. In consecinta, domnul Boc este obligat de Constitutie sa se prezinte in fata legislativului si sa ceara un nou vot de investitura”, scrie Uioreanu pe blogul personal.

Emil Boc a prezentat miercuri Guvernului propunerea de infiintare a Ministerului Fondurilor Europene, sub conducerea lui Leonard Orban.

In scrisoarea transmisa Parlamentului, seful Guvernului invoca alineatele 2 si 3 din articolul 85 al Constitutiei pentru completarea structurii Executivului. Insa, se pare ca Aliniatul 3 al articolului 85 din Constitutie stipuleaza clar faptul ca la schimbarea structurii Guvernului este nevoie de aprobarea Parlamentului.

Ce prevede Constitutia Romaniei?

Potrivit Constitutiei Romaniei, la Art. 85 cele doua alineate prevad urmatoarele.

(2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

  • Logica Guvernului: Si Tariceanu a facut la fel

Legat de constitutionalitate, Guvernu a reactionat la acuzatiile facute de liberali, sustinand ca acelasi lucru l-a facut si Calin Popescu Tariceanu in 2007.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat, miercuri seara, pentru MEDIAFAX, ca, desi in 2007 au fost infiintate noi ministere prin comasarea sau divizarea fostelor ministere conduse de reprezentanti ai PD, premierul in functie, Calin Popescu Tariceanu, s-a prezentat in fata Parlamentului si a solicitat aprobarea noii structuri invocand aceleasi argumente juridice ca si actualul premier, si anume articolul 85 alineatele 2 si 3 din Constitutie.

Executivul precizeaza totodata ca in hotararea Parlamentului prin care era agreata echipa guvernamentala din 2007, se arata, la articolul 2, ca "nu fac obiectul modificarii structurii componentei Guvernului celelalte ministere si ceilalti membri ai Guvernului prevazuti in hotararea Parlamentului nr 24 din 2004 pentru acordarea increderii Guvernului, cu modificarile ulterioare".

Citeste si:
Comună din România independentă energetic, facturi mai mici
Comună din România...

Cine este Leonard Orban - viitorul ministru pe Fonduri Europene?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.