Conform cifrelor Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), la nivelul administratiei locale au fost deconspirati in total 273 de colaboratori sau agenti ai fostei Securitati.

Cum potrivit legilor in vigoare nu exista nicio prevedere conform careia alesii locali care au primit decizii definitive sunt obligati sa renunte la functiile publice, singura modalitate de sanctiune este la urna de vot.

Conform statisticilor oferite de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, in anul 2010 Colegiul s-a pronuntat cu privire la 6.386 de persoane cu functii publice si a inaintat instantelor de judecata 559 de actiuni in constatare. Din numarul total de cazuri intentate, zece reprezinta categoria primarilor. In procente este vorba despre 1,78%. Majoritatea cazurilor sunt inca pe rol, la una dintre cele doua instante, iar intr-unul dintre cazuri s-a sesizat Curtea Constitutionala.

Legea 393/2004 privind Statutul alesilor locali nu prevede obligativitatea demiterii printre criteriile de incheiere a mandatului primarului sau viceprimarului. Prevederi de acest fel nu se regasesc nici in Legea 215/2001, a administratiei publice locale. Cu alte cuvinte, sanctiunea data de CNSAS, respectiv instanta de judecata, este una mai mult morala, iar in practica, singura modalitate de sanctionare a alesilor locali desconspirati este refuzul cetatenilor de a-i mai vota in cazul in care respectivii decid ca ar mai dori un mandat.

Vezi lista completa a securistilor din administratiile locale pe Romania Curata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.