Rand pe rand, consilierii presedintelui Traian Basescu demisioneaza, numai in acest mandat nu mai putin de 14 dintre ei alegand o alta cale, unii dintre ei mergand in diplomatie, fiind numiti in functia de ministru sau retragandu-se din viata publica.

Presedintele Traian Basescu si-a inceput primul mandat de sef al statului cu sase consilieri prezidentiali, respectiv Theodor Stolojan - pentru probleme economice si sociale, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa Renate Weber - pentru probleme juridice, Adriana Saftoiu - pentru relatii publice, Claudiu Saftoiu - pentru politica interna, Andrei Plesu - pentru politica externa si Vasile Blaga - pentru securitate nationala.

Primul consilier care a plecat de la Palatul Cotroceni a fost Vasile Blaga, care a renuntat la functie dupa doar opt zile, pentru a fi numit ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Tariceanu, informeaza MEDIAFAX.

  • Motivele au fost diferite

Ulterior, au demisionat consilierii prezidentiali Andrei Plesu, fara o motivatie publica, Renate Weber, invocand motive de sanatate, Claudiu Saftoiu, pentru a prelua functia de director SIE, Theodor Stolojan, pentru a fonda PLD si Sergiu Medar, din motive de sanatate. Consilierii de stat Elena Udrea si Stana Anghelescu au plecat de la Palatul Cotroceni in urma unor scandaluri publice care au afectat imaginea lui Traian Basescu.

Stana Anghelescu a fost acuzata ca ar fi intervenit la ANAF in favoarea sotului ei care era producator de tutun si avea datorii. In cazul Elenei Udrea, presa a avut o campanie de dezvaluiri privind afacerile sotului ei, Dorin Cocos, cu Primaria Capitalei si cu afaceristi apropiati PSD.

Ulterior, la sfarsitul lui martie 2006, un alt consilier avea sa demisioneze: Adriana Saftoiu, considerat ca fiind cel mai fidel consilier al lui Traian Basescu. Ea a fost in permanent conflict cu fosta consiliera de stat la Palatul Cotroceni Elena Udrea, aceasta situatie fiind de notorietate in cadrul Administratiei prezidentiale si in PD. De altfel, demisia Adrianei Saftoiu a venit la cateva zile dupa ce sotul ei, un alt fost consilier prezindential, a plecat de la conducerea SIE.

Traian Basescu ramane astfel fara ultimul consilier prezidential care mai lucra la Palatul Cotroceni din echipa cu care si-a preluat mandatul de presedinte la sfarsitul anului 2004.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Numit in functia de consilier prezidential la Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, preluand postul lasat liber de Claudiu Saftoiu, Teodor Baconschi alege calea diplomatiei, in august 2007 fiind numit de catre Presedintele Romaniei ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Franceza.

In cel de-al doilea mandat prezidential, Traian Basescu a ramas fara 14 dintre dintre consilierii prezidentiali sau de stat. Printre acestia, Catalin Avramescu, care a preferat un post de ambasador in Finlanda celui de consilier prezidential, Ion Pascu, seful Compartimentului Protocol din cadrul Administratiei Prezidentiale, numit in aprilie 2008, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Turcia, si Cristian Preda, care a optat pentru calitatea de europarlamentar.

Citeste si:
Înscrierea în cursa pentru șefia PNL s-a încheiat. Stolojan:...
Înscrierea în cursa pentru...

  • Demisii ca urmare a dezbaterilor publice

Alte doua demisii ale unor consilieri prezidentiali au venit ca urmare a dezbaterilor publice. Este vorba despre cea a fostului consilier prezidential pe probleme de afaceri interne, Alexandrina Gatej, care a invocat speculatiile denigratoare la adresa sa, dupa ce CNSAS a confirmat ca nu exista dovezi ca ar fi colaborat cu Securitatea.

Un alt caz este cel al actualului ministru al muncii, Sebastian Lazaroiu, plecat de la Cotroceni in urma unor declaratii care i-au iritat pe liderii UDMR.

Ultimul pe lista de "fosti" consilieri la Presedintie este Peter Eckstein Kovacs. El este impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, in timp ce presedintele Traian Basescu s-a exprimat in ultima perioada cu insistenta asupra necesitatii inceperii exploatarii aurului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.