Premierul Emil Boc a fost un elev model al austeritatii predate de FMI, dar turbulentele globale de pe piete, cresterea economica slaba si privatizarile intarziate l-ar putea forta "sa taie mai adanc", desi anul viitor va fi unul electoral, se arata intr-o analiza Reuters.

Boc a suferit deja semnificativ in sondajele de opinie, partidele coalitiei de guvernare adunand doar 25% din sustinerea publicului, fata de o cota confortabila de 60% pentru alianta partidelor de opozitie, condusa de social democrati, noteaza agentia de presa.

Multi analisti politici considera insa ca legaturile stranse dintre Boc si presedintele Traian Basescu, o reforma solida si legaturile slabe dintre partidele de opozitie i-ar putea permite premierului sa pastreze puterea, chiar daca nu ar castiga direct alegerile generale de anul viitor, scrie Reuters.

Cresterea deficitului bugetar pana in iunie la 2,1% din PIB pune insa sub semnul intrebarii atingerea tintei pentru finalul anului, de 4,4% din PIB. Astfel, FMI ar putea insista pentru o noua runda de masuri de austeritate inainte de alegerile locale din vara anului viitor si de alegerile generale din noiembrie 2012, transmite MEDIAFAX.

"Daca economia globala se indreapta catre franare vor avea nevoie sa reduca din nou cheltuielile publice pentru a echilibra o potentiala scadere a veniturilor. Cred ca vor incerca sa atinga tinta de deficit, dar ar putea avea nevoie sa impuna noi masuri de reducere a costurilor, inclusiv concedieri, si sa insiste mai mult pe restructurarea companiilor de stat care fac pierderi", comenteaza analistul Credit Europe Bank Georgiana Constantinescu.

Cresterea din iunie a deficitului este ingrijoratoare in principal pentru ca indicatorul urca de regula mult mai rapid spre finalul anului, in cazul Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.