Ion Iliescu lanseaza vineri volumul "Fragmente de viata si de istorie traita", in care, dupa cum noteaza pe blog, a adunat texte despre care crede ca il reprezinta, inclusiv un apel pentru inlaturarea dictaturii, elaborat in 1989, cu intentia de a fi transmis la Europa Libera, neajuns la destinatie.

Lansarea volumului "Ion Iliescu - Fragmente de viata si de istorie traita", va avea loc, vineri, la Casa Titulescu, de la ora 11,00.

Ion Iliescu noteaza in cuvantul inainte al cartii, postat pe blogul personal, ca aceasta carte nu este una de memorii, in sensul clasic al cuvantului.

"In decursul timpului, dar mai ales in ultimii douazeci de ani, am scris si am publicat o serie de texte care, ca un puzzle incomplet, dau, in mare, imaginea evolutiei mele in cele opt decenii de viata. Am implinit, la 3 martie anul acesta, 81 de ani. O viata de om, cu bune si mai putin bune. Am fost martor si actor al multor evenimente, dintre care unele au schimbat cursul istoriei. In cateva dintre aceste schimbari se poate gasi si contributia mea", scrie fostul presedinte, transmite MEDIAFAX.

Ion Iliescu spune ca visul sau din copilarie nu era sa ajunga presedinte, ci "unul mai modest", sa invete, sa munceasca si sa-si schimbe conditia. "Evident, nu pot spune ca mi-am propus sa fiu lider. Nu visam, cand eram copil, ca voi ajunge presedinte. Cand eram eu copil, Romania era monarhie. Visul meu a fost unul mai modest: sa invat, sa muncesc si sa-mi schimb conditia, intr-o societate romaneasca schimbata in bine si ea. (...) Eu am avut o sansa in viata. Si am profitat de ea. Nu a fost usor, erau anii de dupa razboi, cu multe lipsuri, cu oameni care-si cautau un drum in viata, cu o tara ce trebuia reconstruita dupa un razboi pustiitor si dupa o pace care nu ne-a fost tocmai favorabila. Mi s-a parut ca a fi inginer ar insemna cea mai buna cale de a ajuta la reconstructie si la schimbarea in bine a vietii oamenilor. Mi s-a parut, de asemenea, ca fara un angajament politic acea schimbare nu era posibila", noteaza el.

  • Volumele lui Ion Iliescu

* 1992 - "Probleme globale. Creativitate" - sunt reunite articole si studii ce dau expresie unor procupari mai vechi, legate de profesia sa, reflectii privind mediul inconjurator, raportul dintre efectele benefice ale aplicarii progreselor tehnico-stiintifice contemporane si ritmurile ingrijoratoare ale epuizarii unor resurse neregenerabile, cu efecte ireversibile si imprevizibile pentru viitorul planetei.
* 1993 - "Revolutie si reforma", lucrare pe care o reia, in 1994, intr-o editie noua, adaugita. Principalele mobiluri si teme de reflectie ale cartii sunt particularitatile Revolutiei romane, pe fundalul schimbarilor care s-au produs si se produc in intreg centrul si estul european, precum si evaluarea proceselor de tranzitie pe care le cunoaste Romania, din unghiul integrarii lor in ansamblul schimbarilor ce au loc in viata internationala si in economia europeana si mondiala.
* 1994 - "Romania in Europa si in lume" - cuprinde alocutiuni, discursuri si interventii in cadrul unor forumuri si organisme internationale, articole si studii privind pozitiile si orientarile in politica externa a Romaniei, conform noului curs, ireversibil, al vietii politice, economice si sociale romanesti.
* 1995 - publica trei carti: "Revolutia traita" - convorbiri si aprecieri privind evenimentele din Decembrie 1989; "Toamna diplomatica" - o seama de interventii si demersuri prezidentiale in cadrul unor intruniri internationale. "Momente de istorie. Volumul I" - interventii si documente referitoare la Revolutia din Decembrie si incercarile prin care a trecut Romania in perioada privizoratului politic, primele alegeri libere din mai 1990 si framantarile post-electorale.
* 1996 - publica "Momente de istorie - Volumele II si III" (acopera perioadele 1991 si 1991-1992) si volumul "Dialoguri romano-americane".
* 1998 - "Viata politica intre violenta si dialog" - o analiza bazata pe documente privind evolutiile din societatea romaneasca in perioada 1991-1992
* 1999 - "Incotro, societate romaneasca?" - prezinta problemele societatii romanesti in tranzitie si posibile solutii dintr-o perspectiva social-democrata. Cartea a fost ttradua in italiana.
* 2000 - "Sub o cascada de intrebari" - reuneste interviuri acordate de Presedintele Romanei

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.