Spiridon Mihai Cristu, partener de afaceri cu Dorin Cocos si parte a grupului de interese Bittner-Petrache, a fost numit anul acesta membru in Consiliul de Administratie la RAAPPS

Grupul de interese Cocos-Bittner-Petrache si-a mai "plantat" un om la Regia Autonoma Administratia Protocolului de Stat (RAAPPS). Pe langa directorul general al institutiei, Cristian Vlaicu, despre care fosta conducere liberala a Regiei spune ca a fost numit la interventia ex-consilierei prezidentiale Elena Udrea, un alt apropiat al acestora apare intr-o pozitie decizionala in conducerea patrimoniului de stat.

Este vorba despre Spiridon Mihai Cristu care, potrivit biroului de presa al Secretariatului General al Guvernului, a fost numit anul acesta in Consiliul de Administratie (CA) al RAAPPS. Cristu este unul dintre membrii stabili ai gruparii de afaceri care graviteaza in jurul lui Dorin Cocos, sotul fostei consiliere prezidentiale Elena Udrea, si al lui Alexandru Bittner si Adrian Petrache, cunoscuti ca doi apropiati ai fostului premier PSD Adrian Nastase.

Criteriile de numire in CA al RAAPPS

De la Biroul de Presa al Secretariatului General al Guvernului (SGG) am aflat cine sunt cei cinci membri ai CA al RAAPPS. Presedintele este Cristian Vlaicu, directorul general al institutiei, si patru membri, Marian Mateescu, Vladimir Sommer, Ana-Maria Topoliceanu, Mihai Spiridon Cristu.

Criteriile de numire ale membrilor CA al Regiei sunt reglementate prin HG 1029/2005, care modifica HG 60/2005, privind organizarea si functionarea RAAPPS. La articolul 8 se precizeaza: "Componenta Consiliului de Administratie al Regiei este urmatoarea: presedinte-director general, doi reprezentanti din partea Secretariatului General al Guvernului, un reprezentant din partea Cancelariei Primului-Ministru, un reprezentant din partea Ministerului Finantelor Publice". Marian Mateescu a fost numit din partea Ministerului Finantelor, insa despre Mihai Spiridon Cristu, Ana-Maria Topoliceanu si Vladimir Sommer nu am reusit sa aflam din partea caror institutii au fost numiti. Potrivit Biroului de presa al guvernului "nu exista niciun reprezentant al Cancelariei Primului-ministru numit in CA al RAAPPS".

Oamenii lui Cocos

RAAPPS, institutia aflata in subordinea SGG, care controleaza cele mai importante proprietati ale statului, are nu mai putin de trei persoane din anturajul de afaceri al familiei Udrea-Cocos in pozitii decizionale dintre cele mai importante. Cristian Vlaicu, directorul general, Spiridon Mihai Cristu, membru in CA al RAAPPS, si Bogdan Georgescu, directorul tehnic al institutiei.

Spiridon Mihai Cristu este cea mai noua prezenta pe care am descoperit-o printre cei care au drept decizional in toate hotararile care se iau asupra patrimoniului de stat. Astfel, din cei cinci membri ai Consiliului de Administratie care decid asupra patrimoniului de stat, doi sunt fara doar si poate apropiatii cuplului Udrea-Cocos.

Pana la inchiderea editiei nu am putut lua legatura cu Spiridon Cristu pentru a-i cere un punct de vedere.

Directorul RAAPPS, sub zodia Cocosului

Sotul fostei consiliere prezidentiale mai are un partener de afaceri in conducerea patrimoniului de stat, pe Cristian Vlaicu

Interesele triadei Cocos-Petrache-Bittner privind politica RAAPPS in administrarea protocolului de stat devine din ce in ce mai evidenta prin numirea lui Spiridon Cristu in Consiliul de Administratie al Regiei.
Aceasta vine sa intregeasca tabloul dezvaluirilor recente, publicate de "Evenimentul zilei", in care s-au aratat legaturile dintre Cristian Vlaicu, actualul director general al RAAPPS, si Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, blonda care pana saptamana trecuta a condus Cancelaria Presedintelui. Actualul director al RAAPPS, fost coleg de facultate cu Dorin Cocos, a facut si afaceri cu acesta din urma.

Legatura de afaceri

Astfel, in 1994, Cristian Vlaicu, Dorin Cocos si Adrian Petrache (cel despre care Traian Basescu spunea ca este "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase, alaturi de Alexandru Bittner" - n.r.) au infiintat firma Cri Del Exim SRL, profilata pe activitati de comert. Cei trei s-au mai asociat cu o anume Eugenia Chircef, care detinea numai sase procente din societatea amintita.

Femeia a declarat acum o saptamana, pentru EVZ, ca initiativa infiintarii firmei i-a apartinut lui Cristian Vlaicu, actualul director general al RAAPPS.
"El ii cunostea pe Petrache si pe Cocos. Dar firma nu mai functioneaza acum. Cocos si Petrache au gasit afaceri mai bune, iar Vlaicu nu s-a priceput prea bine si s-a apucat de altceva", ne-a mai spus Eugenia Chircef.

Anul acesta, in luna mai, sase reprezentanti ai PNL din CA al RAAPPS si-au dat demisia, acuzand amestecul Elenei Udrea in politica Regiei. "Cu cateva zile inainte de instalarea in functie a lui Vlaicu, Dorin Cocos i-a sunat pe mai multi membri ai Consiliului de Administratie al Regiei si le-a spus: "Vedeti ca va trimit un baiat bun"", sustine Vlad Moisescu, fost reprezentant al PNL in CA.

Omul lui Bittner, in coasta directorului Vlaicu

Pana la radierea firmei Cri Del Exim, grosul participatiilor (60a) a fost detinut de Gabriel Mihnea Lucov, interpusul fidel lui Alexandru Bittner, prietenul din liceu al liderului PSD, Adrian Nastase. Restul s-a impartit intre directorul RAAPPS, Cristian Vlaicu, si Eugenia Chircef. Asa cum am aratat la inceputul acestui articol, Lucov mai este asociat si cu Spiridon Cristu. Cercul este inchis.

Nu sunt implicata in numirea directorului RAAPPS si nici nu intra in atributiile mele. Va rog sa consemnati exact ce va spun. Eu sunt membra PNL, iar domnul Vlaicu este de la PD!

Elena Udrea, fosta sefa a Cancelariei Presedintelui - declaratie publicata de EVZ pe 21 octombrie 2005

Membru al "familiei"

Fosta conducere liberala a Regiei spune ca se stia ca Vlaicu ii datoreaza numirea in functie Elenei Udrea, careia ii fusese recomandat de Narcisa Georgescu. Aceasta este directoarea Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si prietena buna cu Elena Udrea. Vlaicu si Georgescu se cunosteau, potrivit unor surse din guvern, de pe vremea cand actualul director al RAAPPS lucra la Oficiul pentru Protectia Consumatorului. Bogdan Georgescu, sotul Narcisei Georgescu, este director tehnic la RAAPPS. Pana sa fie numit in aceasta functie, a fost sef al pietelor din sectoarele 2 si 6.

Actionarul de la Dalli

Spiridon Mihai Cristu este unul dintre actualii actionari ai firmei Dalli Exim SA, societate ce detine monopolul asupra parcarilor din Bucuresti si care a fost infiintata de Dorin Cocos si Adrian Petrache, lor alaturandu-li-se la scurt timp si apropiatii controversatului Alexandru Bittner, Radu Jianu si Gabriel Mihnea Lucov. Dupa iesirea strategica a lui Dorin Cocos din firma in 2004, Spiridon Cristu intra in firma cu un procent de 13 la suta din Dalli Exim.
Spiridon Cristu, noul membru al Consiliului de Administratie al RAAPPS, si Dorin Cocos sunt chiar asociati intr-o alta afacere pusa pe picioare de sotul Elenei Udrea. Cristu detine 32 la suta din firma Telemedica SA, societate pe ale carei state de plata s-a aflat si fostul sef al RAAPPS, pesedistul Eugen Bejinariu. Telemedica SA a inregistrat un profit spectaculos exact in perioada 2001-2004, cand PSD a dominat intreg aparatul de stat. Acelasi Spiridon Cristu mai face afaceri in firma D&D Global SA, unde este asociat cu Gabriel Mihnea Lucov, unul dintre cei care, oficial, l-au inlocuit pe Bittner in majoritatea firmelor sale.

Patrimoniul de stat, miza pentru rechini

RAAPPS administreaza si protejeza bunurile apartinand domeniului public al statului, destinate asigurarii serviciilor publice de interes national,
cum ar fi cele de reprezentare si protocol pentru Senat, Camera Deputatilor, Administratia Prezidentiala, Guvernul

Romaniei si Curtea Constitutionala. RAAPPS mai gestioneaza si bunurile destinate asigurarii
de servicii specifice pentru misiunile diplomatice si pentru personalul acestora, precum si bunurile din domeniul privat al statului pe care le are in administrare. Acestea din urma sunt, in majoritatea lor, unitati turistice foarte valoroase, raspandite in aproape toate judetele tarii. Valoarea lor se ridica la sute de milioane de euro. Acesta este si motivul pentru care patrimoniul turistic al RAAPPS a facut, de-a lungul timpului, "cu ochiul" diferitelor grupuri financiare, mai ales ca, din 2001, RAAPPS a inghitit si patrimoniul fostei societati de stat Biroul de Turism pentru Tineret SA. Altfel spus, al UTC.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.