Un proiect de lege privind instituirea Zilei Limbii Romane la 31 august a fost depus la Senat de 166 de parlamentari din toate grupurile politice din Legislativ, care cer dezbaterea in procedura de urgenta.

In expunerea de motive, initiatorii mentioneaza, printre altele, ca "importanta limbii romane nu trebuie marginalizata de tendintele actuale catre globalizare, deoarece limba romana reprezinta fundamentul identitatii nationale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societati puternice si unite".

De asemenea, este subliniata importanta educatiei in limba romana pentru comunitatile de romani din afara tarii.

Initiatorii mentioneaza si faptul ca, incepand din anul 1990, limba romana este sarbatorita in fiecare an la 31 august in Republica Moldova, iar din 2006, in aceeasi zi este organizat la Bucuresti, pe treptele Teatrului National, "Concertul Limbii Romane", scrie MEDIAFAX.

Proiectul de lege prevede proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Romane, care va fi marcata de catre autoritatile publice din Romania si de catre reprezentantele diplomatice din strainatate prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei limbii romane.

De asemenea, Guvernul si autoritatile administratiei publice locale vor lua masuri pentru arborarea drapelului Romaniei.

  • Program special la tv

Conform proiectului, TVR si SRR "vor reflecta in cadrul programelor lor manifestarile dedicate acestei zile".

"Cu prilejul sarbatoririi, in anul 2011, a Zilei Limbii Romane, Parlamentul Romaniei se va intruni in sedinta solemna din data de 3 septembrie", se mai arata intr-unul din cele patru articole ale proiectului de lege.

Proiectul se afla insa in dezbatere publica pana in data de 28 august, dupa care va intra in procedura legislativa pentru adoptare. In plus, Parlamentul este in vacanta pana in septembrie.

Promovarea unui astfel de act normativ a fost anuntata inca din 2010 de catre ambasadorul roman la Chisinau, care preconiza ca, in 2011, Romania si Republica Moldova vor sarbatori impreuna Ziua Limbii Romane.

Citeste si:
Ciucă, de Ziua Limbii Române: „Limba română este istorie, cultură,...
Ciucă, mesaj de Ziua Limbii...

"Pe lista de asteptare a documentelor care vor fi propuse spre vot Parlamentului Romaniei se afla si propunerea stabilirii in data de 31 august a unei zile oficiale a limbii romane si in Romania. Sunt sigur ca Parlamentul Romaniei va aproba aceasta propunere, astfel incat de la anul aceasta sarbatoare sa fie una comuna a ambelor state romanesti", declara ambasadorul roman la Chisinau, Marius Lazurca, citat in 1 septembrie 2010 de Deutsche Welle.

  • De ce 31 august?

Lazurca facea aceasta declaratie cu ocazia sarbatoririi Zilei Limbii Romane in Republica Moldova, la 31 august 2010, sarbatoare care aminteste de momentul din 1989, cand s-a revenit la scrierea latina si limba romana.

La 27 august 1989 a fost modificata Constitutia fostei republici sovietice, astfel incat limba romana devenea cea oficiala. Patru zile mai tarziu, noua Constitutie intra in vigoare, numai ca disputele pe tema limbii oficiale a Republicii Moldova nu au incetat, iar in 1994 limba oficiala a devenit cea moldoveneasca.

Citeste si:
România ar putea fi reorganizată administrativ în 12 județe
România ar putea fi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.