Romania isi mentine pozitia fata de situatia din Orientul Mijlociu si sustine reluarea negocierilor directe intre parti, ca unica solutie de asigurare a climatului de pace in regiune, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, la finalul intalnirii cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu.

"Am avut un schimb de opinii si in ceea ce priveste perspectivele evolutiilor din regiunea Orientul Mijlociu. In sprijinul pozitiei constante pe care Romania a avut-o intotdeauna in problema procesului de pace in Orientul Mijlociu, am reafirmat sustinerea tarii noastre potrivit careia solutia negociata intre parti, fara solutii unilaterale, este singura de natura sa asigure baze reale si solide pentru pace durabila. Am subliniat necesitatea reluarii cat mai curand posibil a negocierilor directe intre parti", a spus Boc, potrivit MEDIAFAX.

El a amintit ca intre Romania si Israel exista o traditie lunga de colaborare politico-economica foarte buna. La randul sau, premierul israelian a aratat ca este important ca "democratia sa fie instaurata" in Orientul Mijlociu.

"Exista multe obstacole in regiune, multe provocari, Iran, Hezbollah. Am discutat despre situatia care a aparut in regiune, despre pace si posibilitatea de a mentine pacea. Este important sa se instaureze democratia si credem ca este important ca sa fie intrebata Romania. Speram cu totii ca aceasta primavara araba sa mearga spre democratie, iar in Romania stiu ca aveti destule probleme, dar succesul, libertatea nu au venit fara a plati un anumit pret.

Un fel de viata superior nu poate veni fara libertate, iar popoarele din Orientul Mijlociu se uita la voi unde erati si unde ati ajuns, si cred ca puteti fi un model pentru relatiile pe care le avem in Orientul Mijlociu, pentru o cale demna de urmat", a spus Natanyahu in conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Emil Boc.

Jerusalem Post nota, in editia din 10 iunie, ca premierul israelian, Benjamin Netanyahu, are programate vizite in Romania si Bulgaria, in cadrul unei campanii diplomatice impotriva demersurilor de recunoastere la ONU a unui stat palestinian. Ulterior, el va vizita si Polonia si Ungaria, cele patru tari foste comuniste fiind considerate unii dintre cei mai fermi aliati ai Israelului in Europa, potrivit sursei citate.

Polonia si Ungaria se numara printre cele 18 tari (dintre care sapte membre UE) care au votat alaturi de Israel in 2009 impotriva rezolutiei Adunarii Generale ONU de adoptare a raportului Goldstone privind operatiunea din Gaza, in timp ce Romania si Bulgaria s-au abtinut de la vot, alaturi de alte 13 state membre UE.

Citeste si:
Metroul de la Cluj. Astăzi se semnează contractul pentru proiectare...
Metroul de la Cluj. Astăzi se...

Surse diplomatice au afirmat ca Israelul incearca sa formeze la ONU o "minoritate critica" de 60 de tari democratice care sa voteze impotriva recunoasterii statului palestinian, conform aceleiasi surse.

Votul Adunarii Generale ONU privind recunoasterea unui stat palestinian este programat pentru sesiunea din septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.