Liderii USL au calculat care va fi costul platit de fiecare cetatean daca se vor organiza referendumuri locale privind reorganizarea administrativa.

Victor Ponta le-a cerut consilierilor judeteni reuniti la Sala Palatului sa mearga acasa si sa solicite organizarea de referendumuri locale. Misiunea este una obligatorie pentru toti alesii locali ai USL si reprezinta contraatacul opozitiei la proiectul de reorganizare administrativa propus de Guvern.

  • Cat au costat referendumurile

Cel mai scump referendum a fost cel pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, Guvernul alocand 60 milioane de lei.

Pentru referendumul privind introducerea votului uninominal s-au alocat 47 milioane de lei. [Pe cine avantajeaza reorganizarea Romaniei?]

Cel mai ieftin referendum national a fost cel din 2009 referitor la reducerea numarului de parlamentari si Parlament unicameral, care s-a desfasurat concomitent cu primul tur al alegerilor prezidentiale - 6,1 milioane de lei. In acest an, Primaria Capitalei pusese la bataie 10 milioane de lei pentru referendumul privind desfiintarea sectoarelor. In cele din urma, acesta a fost anulat in urma intalnirii dintre presedintele Traian Basescu si primarii de sector. In plan local, referendumurile au fost putine la numar si s-au lovit fie de opozitia prefectilor, fie de cea a fondurilor avute la dispozitie. Spre exemplu, anul acesta in Petrila, oras cu 25.000 de locuitori a fost anulat un referendum local din cauza banilor care urmau sa fie cheltuiti. Intreaga operatiune ar fi costat 70.000 de lei.

  • Cat costa regionalizarea
"La USL am incercat sa vedem care sunt costurile pentru populatie ale reformei administrative. Calculele noastra arata ca, la preturile actuale, fiecare cetatean va trebui sa plateasca intre 600 si 700 de lei", a declarat Victor Ponta, care a precizat ca vor trebui schimbate actele de identitate, cele de cadastru sau tablitele de inmatriculare. In replica, liderii PDL au sustinut ca aceste costuri nu sunt reale, deoarece actele vor fi schimbate doar daca au expirat.

Viziunea USL: Opt regiuni si guverne regionale cu presedinti alesi de popor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.