Reorganizarea Romaniei are o miza extrem de mare: alegerile locale din 2012. A devenit deja un cliseu ideea ca alegerile locale asigura un cec in alb pentru alegerile parlamentare.
Cu alte cuvinte, cine castiga alegerile locale are cele mai mari sanse sa castige si alegerile parlamentare.

Astfel, potrivit statisticilot USL ar castiga in 21 de cazuri din 32. Mai mult, alianta social – liberala ar castiga si Capitala. O alta concluzie este ca UDMR nu ar avea majoritate in nici o regiune. UDMR detine controlul majoritar in mai multe consilii judetene, dar cu trecerea la nivel regional, nu ar mai avea majoritate in nici un Consiliu Regional. Iata de ce UDMR se opune acestei organizari regionale.

In plus, candidatii independenti vor avea mai putina putere sa lupte la nivel regional si se va reduce numarul acestora. La fel si in cazul partidelor mici, gen PRM, PC, PNGCD, daca vor merge singure la alegeri. Practic, aceasta reorganizare va schimba destinul multor partide si va transforma Romania intr-o tara cu doar cateva partide mari. [Bruxelles: Nu am fost informati despre reorganizarea Romaniei]


Daca se schimba configuratia consilierilor si se aplica mai mult principiul raportarii la numarul populatiei (asa cum ar fi normal, acum este prea uniformizat), atunci UDMR ar sanse sa devina mai puternic, dar tot nu va cuceri singura majoritatea in nici un Consiliul Regional.


De asemenea, am introdus conceptul reducerii numarului de consilieri, dar este necesara o analiza si pentru cazul in care numarul lor creste. Situatia s-ar modifica in acest nou context. De asemenea, conteaza foarte mult personalitatile locale, partidul, noii candidati pentru a estima o structura a CR-urilor cat mai apropiata de realitate. De aceea, ma astept la sondaje judetene, pentru a vedea cine sunt potentialele personalitati care ar putea atrage electoratul. [Guvernul isi asuma raspunderea pe inpartirea tarii]

In plus, nu cred ca USL se va rupe pana la alegerile regionale, asa cum sunt unele speculatii. Se vorbeste despre o ruptura a PNL-ului si reorientare spre PDL. Este prea putin timp pana la alegeri pentru a se intampla asa ceva. Apoi, PNL ar avea de pierdut de pe urma acestei deziluzii, chiar daca ar castiga, impreuna cu PDL, majoritatea Consiliilor Regionale.

Un alt scenariu interesant ar fi cel in care toate cele trei partide mari ar merge singure la alegeri. In aceasta situatie, unul dintre cele trei mari partide ar avea mult de suferit.

Citeste mai multe despre acest subiect pe Econtext.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.