Sambata, 4 iunie, s-au implinit 91 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.
Maghiarii din Romania au organizat manifestari pentru comemorarea semnarii tratatului. UDMR Covasna a facut public luna trecuta faptul ca in data de 4 iunie, pe teritoriul judetului, se vor desfasura o serie de evenimente de comemorare a Tratatului de la Trianon, prin care a fost "destramata" Ungaria Mare. De asemenea, la Sfantu Gheorghe Partidul Civic Maghiar (PCM) a lansat chemarea pentru o astfel de manifestare, relateaza RL.

Ce inseamna Tratatul de la Trianon pentru Romania?

Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost recunoscuta pe plan international odata cu semnarea Tratatului de Pace de la Trianon din 1920. Tratatul a intrat in vigoare la 26 iunie 1921.

"Tratatul de la Trianon este fundamentul Romaniei Mari, este fundamentul geopolitic al situatiei in care se afla tara noastra dupa primul razboi mondial. Noi il vedem ca pe un act care nu este indreptat impotriva Ungariei si este indreptat impotriva unei situatii atipice intr-o Transilvanie dominata numeric de romani. In fostul imperiul Austro Ungar totusi romanii erau considerati o natiune de mana a doua. Tratatul de la Trianon reflecta realitatea romaneasca, maghiara si europeana din prima jumatate a secolului 20", a explicat istoricul Adrian Cioroianu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.