Circul din Parlament a luat sfarsit! Demnitarii au adoptat regulamentul de functionare atat pentru Senat, cat si pentru Camera Deputatilor. Dupa cateva luni in care deputatii si senatorii Puterii si cei ai Opozitiei au dus o lupta crunta, ieri, a fost dat votul final pentru regulamentele celor doua foruri. In ultima perioada Parlamentul Romaniei a fost intr-un real blocaj, dar totul s-a schimbat dupa ce politicienii au reusit sa se aseze la masa negocierilor si au ajuns la un compromis.

Astfel, potrivit intelegerilor dintre Putere si Opozitie, legalitatea regulamentelor poate fi contestata la Curtea Constitutionala in termen de 25 de zile. Asadar, Coalitia nu mai are de trecut decat un singur hop pana sa-si indeplineasca visul - debarcarea celor doi incomozi Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Insa surpriza de proportii a zilei de ieri a venit chiar din partea lui Bogdan Olteanu, candidatul liberal vehiculat pentru sefia Camerei Deputatilor. Acesta a mentionat ca daca ii va lua locul lui Nastase, va schimba, din nou, regulamentul forului. Asa ca filmul din Parlament se dovedeste a fi serial!

Dupa votul favorabil modificarii regulamentelor celor doua Camere, schimbarea celor doi presedinti, ambii apartinand principalei formatiuni politice de opozitie, PSD, a intrat in linie dreapta. Armistitiul la care parlamentarii Puterii si Opozitiei au cazut de acord saptamana trecuta prevede insa termenul de 25 de zile, timp in care Opozitia poate contesta la Curtea Constitutionala legalitatea intregului regulament sau doar a unora dintre noile prevederi.

Potrivit proiectelor de regulamente propuse de Alianta, presedintii celor doua Camere ar putea fi schimbati cu votul majoritatii deputatilor sau, dupa caz, a senatorilor prezenti. Pana acum, acest lucru era posibil doar cu votul a doua treimi din totalul parlamentarilor. Odata cu inlocuirea presedintilor, vor putea fi schimbate si birourile permanente ale celor doua Camere. Puterea si-a mobilizat toate fortele, chemandu-i la vot inclusiv pe euro-observatori, care sustineau ca ar fi trebuit sa se afle in Parlamentul European.

Poveste fara sfarsit

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat, la Techirghiol, ca daca va ajunge presedinte al Camerei Deputatilor va propune noi modificari ale Regulamentului de functionare, transmite Mediafax. "As vrea sa ma vad un presedinte al Camerei Deputatilor diferit de cei dinainte", a spus Olteanu, intr-o conferinta de presa. El a declarat ca unul din proiectele pe care le ia in serios este "prevederea referitoare la votul nominal" si le-a recomandat si senatorilor sa o reintroduca la discutii.

"As dori sa facem o noua modificare a Regulamentului, care sa inlature atributiile abuzive ale presedintelui in ceea ce priveste conducerea sedintelor", a mai precizat Olteanu. In opinia sa, presedintele Camerei Deputatilor sau conducatorul de sedinta supune la vot ceea ce vrea, interpreteaza. Regulamentul in nota proprie hotaraste cu cate voturi trebuie sa se aprobe un articol si decide daca se da sau nu pauza "in orice moment al fanteziei colegilor de la PRM".

Actualul ministru a anuntat ca daca va fi presedinte al Camerei Deputatilor va initia un amendament prin care va cere ca sedintele de comisii sa fie publice. "Conducerile comisiilor nu vor mai decide, ci vor fi obligate sa tina sedinte publice, prin Regulament", a adaugat Olteanu.

El a mai tinut sa precizeze ca modificarile Regulamentelor la Camera Deputatilor si Senat vor fi publicate, in cursul zilei de astazi, in "Monitorul Oficial". Potrivit lui Olteanu, din acel moment "incepe sa curga termenul atat de mult dorit de opozitie, de 25 de zile, pana la punerea in aplicare a regulamentelor".

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul s-a declarat convins ca modificarile la Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului nu vor fi respinse de Curtea Constitutionala. Nicolae Vlad Popa, senator PNL, a opinat si el, conform Rador: "Sper ca aceasta curte sa nu actioneze politic si sa respinga contestatia introdusa. Apoi, urmeaza sa procedam la revocarea presedintilor".

Nastase se simte abuzat

Referindu-se la momentul in care va fi sesizata Curtea Constitutionala, privind regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a spus ca probabil regulamentul va fi publicat in "Monitorul Oficial", in cursul zilei de astazi si a adaugat ca "la foarte scurt timp, vom face aceasta sesizare, in asa fel incat sa fie timp suficient pentru Curtea Constitutionala sa se pronunte in intervalul de 25 de zile convenit".

Rugat sa anticipeze un rezultat, Nastase a precizat ca nu doreste sa comenteze, insa, a mentionat: "Am spus de la inceput ca mandatul presedintilor de parlament este de patru ani, prevazut in Constitutie. Revocarea este o sanctiune, deci schimbarea nu se poate face pentru alte motive, de intelegeri conjuncturale. Altfel, schimbarea aceasta politica, pe un concept care nu se regaseste in Constitutie, majoritate politica, evident reprezinta o incercare de a se adauga la Constitutie si, in final, un abuz".

PSD: Articolul 25 din regulament este neconstitutional

Juristii din PSD elaboreaza si vor depune obiectiile acestei formatiuni pe marginea modificarii Regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului. Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ieri ca imediat dupa publicarea modificarilor in "Monitorul Oficial" se vor depune la Curtea Constitutionala aceste obiectii. El a mai spus ca "tinand cont de faptul ca actualele Regulamente au in mod evident, in opinia noastra, articole neconstitutionale, pozitia de vot a grupurilor PSD va fi impotriva Regulamentelor", a declarat Geoana. De asemenea, Geoana s-a declarat convins ca acestea vor fi analizate cu competenta si obiectivitate de catre Curte.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.