Primariile care se imprumuta prea mult si nu-si mai platesc datoriile ar putea intra in faliment, la fel ca oricare societate comerciala, se propune intr-un proiect de lege pregatit de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) privind finantele publice locale. O localitate va fi con-siderata insolvabila daca se va afla in incapacitatea de plata a unor datorii ce depasesc bugetul acesteia pe o perioada de 180 de zile.

In aceste conditii, judecatorul sindic va numi un administrator care va prelua atributiile ordonatorului principal de credite - primari sau presedinti de consilii judetene! - si va continua procedura de redresare financiara pana "in momentul atingerii pragului de criza financiara". In legislatia actuala nu exista nici o prevedere referitoare la falimentul comunelor, oraselor sau consiliilor judetene, dar Ministerul de Interne a apreciat ca ea este necesara, intrucat va creste gradul de indatorare a localitatilor.

In prezent, o localitate se poate imprumuta cu pana la 20% din veniturile proprii, iar actuala guvernare doreste sa creasca acest prag la 40%, in special pentru a permite cofinatarea unor proiecte europene. Totusi, pentru a veni in sprijinul localitatilor, proiectul nu mai obliga autoritatile locale sa mentina fondul de rezerva depozitat la Trezorerie, unde nu se acorda dobanda. Acesti bani ar putea fi depusi la orice banca - unde se acorda dobanda - insa fondul de rezerva va creste de la 5% din bugetul local la 20%. De altfel, si programul de guvernare pe perioada 2005-2008 prevede dreptul autoritatilor locale de a-si depozita fondul de rezerva in banci comerciale.

Inchisoare pentru primarii care falsifica bugetul

Tot pentru prima oara in legislatia romana, noua Lege a finantelor publice prevede ca primarii care furnizeaza date eronate in documentatia pentru fundamentarea unor imprumuturi risca puscaria pe o perioada de la unu la cinci ani. Alte sanctiuni ar urma sa fie prevazute pentru acei primari care, pentru a obtine bani din fondurile de echilibrare, elaboreaza prognoze false ale veniturilor localitatii.

Potrivit unui document intern al Ministerului de Interne, aceasta constituie "o practica curenta in prezent". MAI ar dori si legiferarea posibilitatii introducerii "actiunii in regres" impotriva persoanelor care au adus un prejudiciu localitatii prin emiterea unor acte ilegale. Teoretic, in acest fel ar putea fi dati in judecata primarul sau consiliul local, dar acesta din urma este un organism colegial, la fel ca parlamentul. Vor fi insa cu siguranta acordate amenzi - de 5.000 de lei noi - pentru primarii care, in localitatile unde minoritatile reprezinta peste 20% din populatie, nu vor organiza comunicari in limba materna a populatiei minoritare. Cu aceeasi suma vor fi pedepsiti primarii care nu vor permite accesul la informatiile publice.

Noua legislatie ar putea obliga autoritatile locale sa publice pe internet evolutia bugetului, pentru ca, in acest fel, sa se poata face comparatii intre localitati in ceea ce priveste gradul de colectare a impozitelor locale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.