Grabiti nevoie mare sa respecte intelegerea politica adoptata la inceputul saptamanii de liderii grupurilor parlamentare, senatorii au inventat o noua metoda de vot: "la pachet". Ei au stabilit si un adevarat record: 216 articole in doar aproximativ trei ore. Principalele modificari aduse vechiului regulament al Senatului, care data din 2001, vizeaza posibilitatea revocarii din functie a presedintelui.

216 articole in doar trei ore!

Performanta alesilor inregistrata miercuri seara pare inexplicabila in raport cu taraganarea interminabila din ultimele luni. Senatorii au vrut insa sa demonstreze ca respecta intelegerea adoptata la "nivel inalt", potrivit careia opozitia a primit 25 de zile pentru sesizarea Curtii Constitutionale, iar Coalitia aflata la putere a primit asigurari ca problema regulamentului va fi transata in timp-record. Asa s-a si intamplat. Au votat zeci de articole o data, dupa indicatiile presedintelui Nicolae Vacaroiu. Probabil ca multi senatori nici nu au apucat sa vada ce voteaza. Oricum, esenta intregii dispute consta in articolele vizand revocarea, texte pentru care PSD le va cere sprijinul "prietenilor" judecatori de la Curtea Constitutionala. Nu degeaba o fi zis calm Vacaroiu ca in ceea ce priveste schimbarea sa din functie "orice este posibil, depinde de Curtea Constitutionala".

Revocarea presedintelui

"Celebrul" articol 29 din regulamentul Senatului, adoptat prin votul majoritatii, prevede doua variante pentru revocarea presedintelui. Prima permite ca revocarea sa fie propusa de o treime din numarul total al senatorilor doar daca pre-sedintele incalca prevederile Constitutiei ori incalca, grav sau in mod repetat, regulamentul Senatului. A doua varianta, pentru care s-a luptat Coalitia, este mai permisiva. Ea prevede posibilitatea revocarii la propunerea a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor. In vechiul regulament schimbarea din functie a presedintelui nici nu era luata in calcul!

O noutate o reprezinta si articolul 30, potrivit caruia presedintele caruia i s-a cerut revocarea nu mai poate conduce sedinta Biroului Permanent sau sedinta de plen in care se discuta schimbarea sa. Aceasta pentru a se evita pe viitor reeditarea situatiei din ultimele luni, cand Vacaroiu a uzitat de toate atributiile sale pentru a impiedica propria inlocuire din functia de mare sef al senatorilor.

O alta modificare inclusa in noul regulament vizeaza convocarea Biroului Permanent. Pana acum convocarea se putea face la "cererea a cel putin patru dintre membri". Din momentul intrarii in vigoare a nou-lui regulament, convocarea BP va putea fi realizata la "solicitarea a cel putin cinci dintre membri". Ne amintim discutiile din vara, cand nea Nicu s-a suparat foc pe senatorii Aliantei care-i cerusera convocarea Biroului si a unei sesiuni extraor-dinare.

Si-au pastrat insa "dreptul" la chiul si imunitatea

Vechiul regulament prevedea ca senatorul care lipseste de la opt sedinte consecutive, fara a avea concediu, sa fie obligat, in termen de 20 de zile, sa-si justifice mo-tivele absentei.

Daca nu facea acest lucru, alesul pierdea indemnizatia si celelalte drepturi. In noul regulament nu se mai gaseste insa o astfel de masura. Intr-o prima faza, Comisia speciala convenise asupra retinerii unei cote-parti din indemnizatia corespunzatoare absentelor nemotivate de la activitatile Senatului.

Prin votul "la pachet" alesii s-au pronuntat insa pentru eliminarea acestei "pedepse".
Tot in vechiul regulament era trecuta posibilitatea interzicerii de la a participa la lucrarile Senatului pe o perioada de maximum 30 de zile calendaristice ca sanctiune pentru abaterile de la deontologia parlamentara. Aceasta sanctiune maxi-ma, care atragea dupa sine si suspendarea drepturilor banesti si materiale pentru respectiva perioada, a disparut din noul regulament. In locul ei s-a trecut "aver-tismentul public scris", care atrage doar imposibilitatea reprezentarii Senatului, in relatiile interne si externe, pe o perioada de trei luni. Nici un cuvant asadar despre bani!

Tot spre binele lor, au pastrat in regulament si articolele referitoare la imunitatea parlamentara, desi au recunoscut ca acestea trebuie sa se regaseasca in statutul deputatilor si senatorilor. Probabil ca alesii au considerat riscant ca pana cand statutul va fi adoptat sa ramana, Doamne fereste!, fara imunitate.

Cetatenii vor sti cum voteaza alesul lor

O data cu intrarea in vigoare a noului regulament, cetatenii vor putea cunoaste si controla mai bine activitatea depusa de cei carora le-au incredintat votul. In cazul unor proiecte de lege mai delicate, daca un grup parlamentar solicita lista cu voturile senatorilor, rezultatele se vor publica si pe site-ul Senatului (www.senat.ro). In acest fel, se limiteaza posibilitatile ca politicienii sa se foloseasca de unele proiecte legislative in mod populist.

Tot pentru sporirea transparentei in activitatea parlamentara, se vor publica pe pagina de web a Senatului programul de lucru al alesilor si hotararile importante adoptate de Biroul Permanent.

Mai imuni decat ceilalti cetateni

Prevederile privind imunitatea parlamentara existau si in vechiul regulament, iar alesilor nici nu le-a trecut prin minte sa renunte la ele. Si de ce ar fi facut-o daca ii plaseaza deasupra muritorilor de rand? Potrivit alin. 4 al art. 176, senatorii pot fi trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.

Pana aici nimic anormal. In continuare se prevede insa imposibilitatea perchezitionarii, retinerii sau arestarii lor "fara incuviintarea Senatului" si numai "dupa ascultarea lor". Retinerea sau perchezitionarea se poate efectua doar in cazul unei infractiuni flagrante, dar nici atunci Justitia nu poate actiona "de capul ei". Ministerul de resort este obligat sa informeze "neintarziat" presedintele Senatului si, in cazul in care Camera constata ca nu exista temei pentru retinere, "va dispune imediat revocarea acestei masuri". In aceste conditii, majoritatea senatorilor va putea decide prin vot, in locul judecatorilor, daca parlamentarul-coleg este sau nu vinovat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.