Parchetul instantei supreme afirma ca omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu incearca sa ofere piste false cu privire la raporturile sale cu managerul Realitatea TV, Sebastian Ghita, acuzarea sustinand ca instanta de fond a interpretat gresit starea de fapt si s-a concentrat pe contractul de management.

Un magistrat al Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti (instanta de fond-n.r.) a decis, in 21 aprilie, ca Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar pot fi cercetati in libertate in dosarul in care sunt acuzati de santajarea lui Sebastian Ghita, respingand propunerea procurorilor de arestare preventiva a celor doi pe perioada umaririi penale, transmite MEDIAFAX.

"Solutia judecatorului fondului s-a intemeiat pe o stare de fapt interpretata gresit, contrazisa de probele administrate, si de aceea nici nu a mai procedat la analiza propunerii masurii arestarii preventive prin prisma pericolului concret pentru ordinea publica", a sustinut, vineri, acuzare, in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, care judeca recursul Parchetului impotriva deciziei de eliberare a celor doi acuzati.

[AUDIO] Flagrant: Vantu il ameninta pe Ghita cu moartea

In opinia Parchetui, acest aspect al probatiunii in raport cu elementele de fapt si urmarile sale tine de esenta temeiului in baza caruia s-a formulat propunerea de arestare preventiva si este obligatoriu a fi analizat pentru ca exista indicii rezonabile de comitere a infractiunii.

"Aprecierea cerintei pericolului concret pentru ordinea publica presupune deci, o analiza procedural penala. Aceasta conditie trebuie motivata in mod special, pentru ca asa cum s-a stabilit in practica judiciara, ea nu rezulta si nu se confunda cu pericolul social al faptei. Judecatorul trebuie sa aprecieze sub acest aspect daca fapta de care este acuzat inculpatul tulbura ordinea juridica mediul social ocrotit prin normele dreptului penal si procesual penal, daca creeaza o stare de primejdie pentru raporturile sociale si normala lor desfasurare", spune acuzarea.

Citeste si:
Ovidiu Vîntu, despre scandalul de la Sectorul 1: Este clar o...
Sorin Ovidiu Vîntu, despre...

Astfel, "in mod gresit, judecatorul fondului a apreciat inexistenta probelor si in consecinta nu a mai analizat aspectele pericolului social". "Existenta probelor privind infractiunile retinute in sarcina inculpatilor este evidenta. In acord cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, propunerea de arestare preventiva a fost temeinic motivata prin raportare stricta la probatoriul administrat pana in acest moment al urmaririi penale si care a confirmat existenta indiciilor rezonabile din care rezulta ca s-a comis infractiunea de santaj de catre inculpati", arata sursa citata.

Vantu va fi cercetat in libertate


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.