Presedintele Traian Basescu a declarat ca ramane optimist in ceea ce priveste intrarea Romaniei in Schengen in 2011, el spunand ca nu este "un obiectiv ratat, oricat s-ar bucura unii de esec, cum s-ar fi bucurat si de o intrare in derapaj, ca sa-si faca jocurile politice".

"Obiectivul de intrare in Spatiul Schengen a fost anul 2011. Este adevarat ca noi ne-am scris primavara, prima parte a anului, martie, daca nu ma insel, mai, undeva aici. (...) Nu cred ca este obiectiv ratat, oricat s-ar bucura unii de esec, cum s-ar fi bucurat si de o intrare in derapaj a Romaniei, ca sa-si faca jocurile politice. Am refuzat si intrarea in derapaj cu costuri politice enorme si pentru mine si pentru Guvern. Refuz si ideea ca Romania nu intra in Schengen", a spus presedintele la TVR 1.


El a explicat ca abia s-a terminat evaluarea Bulgariei pentru finalizarea ultimului raport, referitor la frontiera terestra.

"Din cate stiu, este un raport pozitiv. In PE , in plen, aprobarea va fi data undeva in jurul datei de 6 iunie pentru ca intre timp trebuie validat raportul Bulgariei in Comisia Sch-Eval (...) Este un procedeu tehnic care trebuie parcurs si de Bulgaria, iar noi nu am abordat niciodata decuplarea de Bulgaria. Ca atare, daca in iunie Parlamentul (European, n.r.) aproba intrarea celor doua tari in Spatiul Schengen, ne ramane luna iulie sau septembrie pentru o decizie cu privire la data intrarii. De ce spun iulie sau septembrie? Pentru ca in Parlament este planificata dezbaterea pe 6 iunie, iar Consiliul JAI se reuneste pe 9 iunie - cel care poate decide data. Este prea devreme, pe de-o parte. Pe de alta parte, toate statele asteapta raportul pe MCV, care o sa apara undeva la mijlocul lunii iulie. Ceea ce inseamna ca cel mai probabil se va stabili o data de intrare ori in luna iulie - ceea ce nu cred, pentru ca este simultan cu aparitia raportului - ori in consiliul JAI din septembrie", a explicat presedintele, citat de MEDIAFAX.

Seful statului a subliniat insa ca ramane optimist in ceea ce priveste aderarea la Schengen in acest, an iar intarzierea majora in atingerea acerstui obiectiv a fost cauzata de Bulgaria. [Franta: Romania TREBUIE sa intre in spatiul Schengen!]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.