Cristian Preda, Sever Voinescu si Monica Macovei sustin, in platforma lansata miercuri, reducerea ca numar si in cuantum a taxelor si a impozitelor, un sistem de pensii sustenabil, astfel ca pensiile de stat sa nu fie in pericol, dar si salarii marite pana in 2012 pentru medici si profesori.

Cei trei democrat-liberali propun diminuarea prezentei statului in economie, care, in opinia lor, va avea un triplu efect: cresterea eficientei, scaderea coruptiei si depolitizarea unor decizii economice.

"Acum, statul e un factor de distorsionare a regulilor pietei. Trebuie sa-i dam un alt rol, reconstruindu-i credibilitatea atat in fata cetatenilor, cat si in fata actorilor economici", sustin acestia.

  • Economie bazata pe consum

Preda, Voinescu si Macovei mai vor trecerea economiei de la o dezvoltare bazata pe consum la o dezvoltare bazata pe productie. In opinia lor, principala lectie a ultimilor ani este aceea ca economiile a caror dezvoltare se bazeaza pe consum sunt vulnerabile in crize economice, in vreme ce economiile a caror dezvoltare se bazeaza pe productie sunt mai rezistente.

Totodata, ei sustin diminuarea poverii fiscale pe munca, ca un prim pas al unei ample si bine gandite politici de reducere a taxelor si impozitelor, atat in cuantum cat si in numarul lor, transmite MEDIAFAX.

Cristian Preda, Sever Voinescu si Monica Macovei apreciaza, de asemenea, ca sistemul public de sanatate are nevoie de sporirea calitatii managementului la nivelul fiecarei unitati sanitare, dar si de resurse financiare private pentru a imbunatati calitatea serviciilor.

"De aceea, cresterea progresiva a elementului privat in serviciile de sanatate trebuie sa fie o prioritate. (...) Statul e obligat sa abandoneze iluzia ca «asigura total» si trebuie sa se limiteze la asigurarea unui pachet minimal de servicii medicale, restul fiind sustinut prin competitia intre asiguratorii privati", sustin ei.

  • Preda, Voinescu si Macovei se pronunta si in favoarea unei protectii sociale tintite.

"Protectia sociala cea mai buna este asigurata de un loc de munca stabil si bine platit. In acelasi timp, statul trebuie sa ii ajute pe cei aflati in nevoie, inclusiv prin cooperarea cu structuri non-guvernamentale specializate. Acest ajutor vizeaza nu categorii in ansamblu, ci cazuri concrete. Asistarea persoanei pentru a iesi din starea de nevoie, si nu pentru a permanentiza respectiva stare trebuie sa fie filosofia de functionare a intregului sistem de protectie sociala", arata acestia.
Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

"Ne dorim un sistem de pensii sustenabil, in virtutea caruia pensiile de stat sa nu fie niciodata in pericol. Sporirea numarului de contribuitori pentru echilibrarea balantei cu numarul de pensionari este o conditie sine qua non a depasirii crizei actuale", mai precizeaza semnatarii platformei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.