Boc si Tariceanu incearca sa scape cu imaginea nesifonata in urma cedarii in fata PSD. Ca urmare, la numai o zi dupa ce Coalitia si PSD au ajuns la o intelegere pentru rezolvarea blocajului din Parlament, presedintii PNL si PD se leapada public de aceasta.

Desi au aprobat inceperea negocierilor cu PSD, cei doi lideri critica public rezultatele obtinute. Pretextul? Negociatorii Coalitiei si-ar fi depasit mandatul acceptind 25 de zile in loc de zece, cit fusesera autorizati. Numai ca, de fapt compromisul consta in insusi faptul ca au acordat PSD timp pentru contestatie.

Supararea de a doua zi

Invitat ieri la Radio Guerrilla, Tariceanu a sugerat ca negociatorii coalitiei fusesera trimisi sa sustina o pozitie inflexibila si sa nu acorde nici un termen PSD. "Sint dezamagit ca, in urma sedintei de luni a Coalitiei, unde am cerut colegilor nostri din Birourile Permanente ale celor doua Camere sa rezolve o problema simpla, sa impuna vointa majoritatii in fata presedintilor celor doua Camere, s-a ajuns la aceasta formula, care mi se pare nesatisfacatoare", a declarat premierul la emisiunea "Asta la Revista Presei". "Este departe de ceea ce le-am dat noi ca mandat. S-a ajuns la aceasta formula fara sa ne consulte, pe mine si pe dl Boc", a spus premierul. "Noi le-am dat ca termen de negociere maxim 10-15 zile, au obtinut 25 de zile, in ghilimele 'au obtinut>>, peste limita, hai sa spunem peste mandatul dat de catre coalitie", l-a dat de gol Boc, intr-o declaratie acordata BBC. Presedintele PD declara si el ca negociatorii "si-au depasit un pic mandatul".

Tapii ispasitori se recuza

"Nu stiu care este nemultumirea celor doi presedinti si nici de ce. Eu am vorbit cu domnul Boc dupa negocieri si i-am explicat cum s-au desfasurat discutiile. El a inteles, a zis ca asta este si ca vom vedea ce vom face in continuare", ne-a declarat Radu Berceanu, unul dintre negociatori. Acesta nu este dispus sa-si asume nici o vina. "Ce negociere e aia cu un mandat fix? Aia o trimiti prin fax si asta e. Nu trebuie sa te intilnesti si sa discuti trei ore pe un lucru pe care stii dinainte ca partenerul de negociere nu-l va accepta", spune el.

Si liberalul Titu Gheorghiof s-a exclus din culpa, declarindu-ne ca el a fost chemat numai ca expert in materie de procedura. Deloc surprinzator, singurul care s-a pus la dispozitia premierului a fost mina dreapta a acestuia, Bogdan Olteanu. "E normal sa fie dezamagiti, insa eu imi asum in totalitate decizia si ma voi duce in CNC si voi explica exact cum au stat lucrurile", ne-a declarat acesta. El sustine insa ca "datele de aici din teren demonstreaza ca decizia luata la acel moment era singura posibila".

Norocul lui Nastase tine 25 de zile

Mai mult ca sigur, PSD va contesta la Curtea Constitutionala o serie de articole din proiectul de hotarire privind Regulamentul Camerei. "In cazul in care, inauntrul termenului de 25 de zile, Curtea da o decizie prin care un articol sau mai multe sint considerate neconstitutionale. Regulamentul intra in vigoare, dar fara articolele respective" precizeaza secretarul Camerei Deputatilor, liberalul Titu Gheorghiof. "In decurs de 45 de zile, Comisia Juridica trebuie sa puna respectivele articole in acord cu decizia Curtii, dupa care acestea se voteaza in noua varianta. Daca punerea in acord nu se face in 45 de zile, atunci articolele respective devind nule de drept. Daca decizia Curtii vine dupa expirarea termenului de 25 de zile, nu va putea produce efecte retroactive, in cazul in care a fost revocat presedintele Camerei. Presedintele ramine schimbat".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.