Cererea de reexaminare formulata de presedintele de Traian Basescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza a fost respinsa, miercuri, de Senat, care a mentinut, astfel, textul legislativ initial.

Cererea de reexaminare a fost respinsa si de Comisia de buget a Senatului, raportul acesteia recomandand mentinerea in vigoare a legii.

Propunerea initiata de PSD si PNL a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 19 octombrie 2010, cand deputatii PDL au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil.

  • Principala prevedere a legii era ca pentru alimentele de baza taxa pentru valoare adaugata scade la 5%.

Cererea de reexaminare a presedintelui, in care se solicita renuntarea la aceasta prevedere, a fost respinsa de Senat prin acceptarea raportului negativ al comisiei, cu 53 de voturi "pentru", 46 de voturi "impotriva" si o abtinere, scrie MEDIAFAX.

Grupurile PSD si PNL au anuntat ca nu sustin reexaminarea, fiind in favoarea legii privind introducerea TVA de 5% la alimentele de baza.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a afirmat ca are rezerve fata de expertiza care a stat la baza cererii de reexaminare formulate de presedinte si mentionat ca oficialii guvernamentali interpreteaza gresit datele statistice.

  • PSD si PNL spun DA legii de introducere a unei TVA de 5% la alimentele de baza

El a anuntat ca senatorii PNL sustin proiectul de lege privind introducerea unei TVA de 5% la alimentele de baza (paine, carne, lapte, ulei vegetal, zahar, produse expandate din cereale).

Inaintea votului, liderul grupului UNPR, Serban Mihailescu, a solicitat o scurta pauza de consultari, dupa care a anuntat ca negocierile nu au dus la aplanarea pozitiilor divergente intre opozitie si putere.

Mihailescu a anuntat ca UNPR sustine cererea de reexaminare si, implicit, eliminarea prevederii unei cote de 5% TVA pentru alimentele de baza.

Argumentul acestuia a fost ca o asemenea masura fiscala ar trebui reglementata mai temeinic, nu doar printr-o simpla modificare a Codului Fiscal.

"Avem destule experiente in acest gen, in care o lege a creat mai multe prejudicii decat beneficii. Am avut legea prin care se majorau cu 50% salariile profesorilor, sustinuta de toata lumea, si care apoi a creat numai belele", a spus el.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Argumente similare au fost invocate de reprezentantul Guvernului, care a aratat ca prin impunerea unei cote de 5% a TVA pentru uleiul vegetal, de exemplu, s-ar putea aplica aceasta cota si unor produse similare din import, precum uleiul de masline.

In replica, Mircea Geoana a precizat ca toate tarile europene care au luata, determinate de criza, masura cresterii temporare a unor taxe, au anuntat si un calendar al revenirii acestora la nivelul anterior.

"Nu cred ca ne putem permite sa stam permanent cu TVA de 24%, este o chestiune handicapanta pentru economia romaneasca", a adaugat el.

Senatorul UNPR Serban Mihailescu a contestat votul, dupa anuntul oficial facut de presedintele Senatului, Mircea Geoana, insa acesta nu a reluat procedura de vot.

  • Ce pozitie are seful statului?

Argumentele formulate de presedinte in cererea de reexaminare constau in aceea ca reducerea TVA la alimentele de baza, in contextul economic actual, ar conduce la scaderea semnificativa a incasarilor bugetare si la majorarea deficitului bugetar si la imposibilitatea mentinerii acestuia in tintele asumate, 6,8% in 2010, respectiv 4,4% in 2011.
Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

De asemenea, presedintele invoca faptul ca o noua modificare a valorii TVA ar duce la lipsa de predictibilitate fiscala, scaderea ratingului de tara, precum si la pierderea credibilitatii in fata organismelor internationale.

Cererea de reexaminare urmeaza sa fie dezbatuta si votata si de Camera Deputatilor, care este forul decizional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.