Deputatii din Comisia pentru drepturile omului au respins proiectul de lege care prevedea folosirea termenului de "tigan" in loc de "rom".

Decizia de respingere a proiectului de lege a fost luata cu 6 voturi "pentru" si o abtinere, apartinand deputatului Tudor Ciuhodaru (PC). De la sedinta a lipsit initiatorul proiectului de lege, Silviu Prigoana, informeaza MEDIAFAX.

In cursul dezbaterilor, presedintele comisiei, Nicolae Paun, reprezentantul Partidei Romilor "Pro-Europa", a declarat ca "in DEX cuvantul "tigan" este explicat ca fiind un cuvant peiorativ".


"Cuvantul tigan se foloseste ca un exemplu negativ. Si in familie si la gradinita se spune "Daca nu esti cuminte, te dau la tigan", "Te porti ca tiganul, mananci ca tiganul, mirosi ca tiganul". O minoritate are dreptul sa se autodefineasca si sa ia denumirea, pe care o intelege ca atare, ori limba vorbita de romi este limba romani", a spus Nicolae Paun.
  • Exista o serie de confuzii create de cuvantul "rom"

"Si poporul italian are o problema cu orasul Roma. Roma nu este orasul romilor. Si mai sunt si alte confuzii: Tarom, Petrom etc.", a adaugat Paun.

Deputatul a precizat ca se gandise sa vina cu o varianta care sa nu mai genereze confuzii, iar romii sa se numeasca "indiromi". "Nu cred ca as mai avea probleme nici cu populatia majoritara, nici cu cea minoritara", a adaugat Nicolae Paun.

Paun a sustinut ca nu se poate modifica un Tratat international cu o lege interna si a apreciat ca proiectul de lege al lui Silviu Prigoana "nu este altceva decat o iesire la rampa" a initiatorului si "un subiect dat presei".

Citeste si: Senatul: Romii nu se vor numi tigani


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.