Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca nu va promulga legea privind revenirea la denumirea de "tigan" in loc de "rom", intr-un interviu publicat de Financial Times.

"Cred ca este o mare greseala, nu voi promulga niciodata o astfel de lege. O voi trimite inapoi", a declarat Basescu pentru FT, adaugand ca legea va fi "un gest de respingere", scrie MEDIAFAX.

Controversata lege, initiata de parlamentarul Silviu Prigoana, membru al PDL, presupune interzicerea folosirii termenului de "rom" in institutiile din Romania, inlocuindu-l cu cel de "tigan".

Aceasta reflecta frustrarea romanilor cu privire la confuzia care se poate face intre numele minoritatii rome si cel al tarii lor, desi acesta provine din limba romani si nu are nicio legatura cu Romania, comenteaza cotidianul britanic.

"Politicienii ar trebui sa se concentreze in schimb pe crearea unor oportunitati educationale mai bune si a unor modalitati prin care sa arate bogatia mostenirii culturale a minoritatii rome", a declarat Basescu.

Aceasta initiativa intervine, de asemenea, intr-un moment sensibil pentru Romania, care spera sa adere la zona Schengen anul viitor. Basescu este ingrijorat ca problema romilor ar putea fi folosita in mod nedrept ca pretext pentru amanarea aderarii Romaniei la acest spatiu.

"A pune pur si simplu (romii) in avion si a invinui Romania, spunand «OK, nu intrati in Schengen din cauza minoritatii rome», nu este o solutie"
, a declarat presedintele roman. "Am vrea sa cooperam pentru a gasi o solutie impreuna" cu statele europene, a adaugat el.

Schimbarea termenului "rom", subiect de "barfa" pentru presa internationala

Romii nu se vor "tigani"

Cati romani cred ca romii pot deveni o amenintare pentru tara?

Femeile rome "sufera" de "complexul Elena Ceausescu"

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.