Initiativa controversatului deputat Silviu Prigoana privind schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie roma din "rom" in "tigan" ar fi neconforma cu obligatiile internationale ale Romaniei, comenteaza presa internationala.
"Propunerea este un subiect de ingrijorare si ar consolida vechi stereotipuri si prejudecati", afirma Andrzej Mirga, reprezentantul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pe problema romilor, citat de revista Time. "Ar fi, de asemenea, neconforma cu obligatiile internationale ale Romaniei. Preferintele romilor din Romania privind felul in care vor sa fie numiti ar trebui respectate. De altfel, folosirea termenului rom a fost o decizie politica constienta, tocmai pentru a lasa in urma stereotipurile care puneau semnul egal intre tigan si criminalitate (si) saracie", a adaugat acesta, relateaza MEDIAFAX.

Douazeci si patru de organizatii de romi au trimis o scrisoare de protest la summitul recent al OSCE din Kazahstan, in care afirmau ca termenul tigan "este asociat in memoria colectiva a romilor cu sclavia care a existat in Romania intre 1385 si 1856, precum si cu deportarile fortate din cel de-al Doilea Razboi Mondial", precizeaza revista americana, amintind faptul ca OSCE a mai criticat Romania, in urma cu 15 ani, pentru ca a incercat sa clasifice minoritatea roma ca tigani.

Avand in vedere ca Parlamentul nu va lua probabil o decizie pe aceasta tema pana in 2011, miscarea de protest fata de aceasta initiativa se consolideaza. Grupurile romilor continua sa faca lobby la Bucuresti, in timp ce activisti din Canada au initiat o petitie mondiala pe care ar urma sa o trimita Guvernului roman.

Subiectul este tratat si de blogul publicatiei britanice The Economist, care mentioneaza ca proiectul legislativ a fost depus de "un parlamentar controversat numit Silviu Prigoana, care uneori este denumit «Regele Gunoaielor» din Bucuresti, din cauza unei firme de salubrizare pe care o detine".

Prigoana sustine ca a initiat proiectul la insistenta unor grupuri anonime de romi din Transilvania, in timp ce organizatiile de romi suspecteaza ca este un proiect al presedintelui Traian Basescu, care a apreciat in septembrie ca folosirea termenului rom este o "greseala", precizeaza The Economist.

Citeste si:
Ce decizie a luat Jador, după ce i s-a anulat concertul din...
Ce decizie a luat Jador, după...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.