Trei deputati europeni, un roman, un sloven si un austriac, au acceptat sa isi "vanda serviciile" unor jurnalisti de la The Sunday Times care s-au pretins lobbyisti, pentru 100.000 de euro. Despre cine este vorba?

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati, printre care si Adrian Severin, sa plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea sa o obtina. Cei trei deputati au acceptat.

Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". La scurt timp, acesta a trimis o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere", potrivit MEDIAFAX.

Zoran Thaler, fost ministru sloven de Externe, a prezentat la randul sau un amendament, cerand ulterior ca banii sa ii fie trimisi in contul unei firme cu sediul la Londra. "Nu se pune problema sa dezvalui asa ceva", a declarat acesta.

Un al treilea deputat, fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser, le-a declarat jurnalistilor: "Eu sunt un lobbyist", inainte de a prezenta un proiect de amendament celor doi colegi ai sai dintr-o comisie resposabila cu legislatia respectiva. Un compromis a fost obtinut in favoarea lobbyistilor, a asigurat ulterior Strasser. Deputatul a cerut sa i se plateasca o prima transa de 25.000 de euro in contul unei firme pe care o detine in Austria.

Dupa ce Sunday Times a dezvaluit adevarata identitate a falsilor lobbyisti, Severin a declarat ca nu a facut "nimic ilegal". Strasser si Thaler au dat asigurari ca stiau de la inceput ca este vorba despre reporteri sub acoperire si ca voiau pur si simplu sa vada pana unde va merge totul.

Contactata de Sunday Times, vicepresedinta Parlamentului European, Diana Wallis, a promis o ancheta. "Acest lucru trebuie sa faca obiectul unei anchete aprofundate", a declarat aceasta.

  • Severin: Am incercat la mai multi si nu au acceptat. Vezi transcriptul inregistrarii

Reporterii de la Sunday Times au inregistrat o discutie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana.
Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

Inregistrarea a fost postata pe blogul asistentului europarlamentarului PDL Monica Macovei.

  • Agentia MEDIAFAX va prezinta transcriptul inregistrarii:

"(Reporterii sub acoperire se intalnesc cu Adrian Severin in biroul acestuia de la Strasbourg. Il intreaba daca poate introduce amendamente in numele clientilor lor)

Reporter : Deci puteti introduce acest amendament pentru noi?
Adrian Severin: Da, da, ok. Sa vedem ce putem face. As putea formula un amendament… As putea ruga un coleg sa introduca un amendament.
Reporter : Da

(Reporterii s-au intors in martie . Adrian Severin le spune cum a aranjat cu amendamentul in numele clientului)

Rep. : Deci spuneti, ce ati facut pana acum ? Ati introdus amendamentul?
Adrian Severin: Deci, a fost un amendament introdus de cineva de la PPE si, ca o chestiune de principiu, cred ca acest lucru trebuie facut in viitor cat mai mult, pentru ca e mult mai bine daca lucram prin oameni…

Citeste si:
Redacția Automarket a configurat trei versiuni Nissan X-Trail, în...
Redacția Automarket a...

Reporter : Si cine a introdus amendamentul ?
Adrian Severin : Cine ? Este vorba despre Bodu, Sebastian Bodu, este roman, un alt roman

Reporter : Da, il stiu dupa nume
Adrian Severin : Da, dar stiti, ca sa va raspund daca a fost usor sau nu…In primul rand a trebuit sa mergem pe la diferite grupuri ca sa vedem unde gasim pe cineva…In al doilea rand, a fost important sa …ei bine, am incercat la mai multi si nu au acceptat. In cele din urma cu el a trebuit sa explic care e ideea. In cele din urma a inteles si a imbratisat ideea, gandind ca practic este un lucru corect… si nu facand acest lucru doar pentru ca I-am cerut eu.

Reporter: A inteles ca faceati asta in numele unui client?
A.S.: Nu.

Reporter :Ok.
A.S.Nu I-am spus nimic.

(Reporterii l-au intrebat pe Severin cu cat ii va taxa pentru a fi aranjat introducerea amendamentului)

Citeste si:
Eurodeputații noștri, despre ce șanse mai are România la Schengen...
Eurodeputații noștri, despre...

Reporter : Clientii ne platesc la zi. Dumneavoastra aveti jumatate din zile. E greu.
A.S. : Da, da. Cred - pentru ca nu am calculat exact - cred ca ar fi vorba despre doua sau trei zile. Credeti ca este bine asa?

Reporter. Da, e in regula. Deci ar fi, sa spunem, 12.000. Euro.
A.S: Da"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.