"Los Angeles Times": Oameni tineri in noul cabinet

Numeroase ziare americane, printre care "Los Angeles Times" si "Houston", precum si canalul ABC News, reiau o depesa a Agentiei Reuters referitoare la noul guvern al Romaniei, reliefind faptul ca premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu a numit "un cabinet de centru, format din figuri noi care vor duce aceasta tara din Balcani in UE". Ziarul precizeaza ca posturile-cheie in guvernul de la Bucuresti vor fi ocupate de "intelectuali tineri", amintindu-i pe economistul Ionut Popescu, de 40 de ani, si pe istoricul Mihai Razvan Ungureanu, de 36 de ani.
"O echipa de guvernare puternica este cruciala pentru Romania, care a incheiat negocierile pentru aderare la UE, dar care are in fata doi ani de reforme dure pentru a putea adera in tandem cu Bulgaria, in 2007".

"The Scotsman": Guvern anticoruptie

Calin Popescu-Tariceanu, premierul desemnat al Romaniei, un om de afaceri prosper si un politician liberal, va conduce o coalitie guvernamentala formata din 24 de ministri propusi de patru partide politice de centru, care au pledat pentru reformarea economiei si eradicarea coruptiei, scrie in editia de ieri ziarul "Scotsman".

Publicatia mentioneaza faptul ca Tariceanu a desemnat-o pe Monica Macovei, presedintele APADOR-CH, pentru a ocupa portofoliul justitiei, precizind ca ea "este cunoscuta pentru eforturile depuse pentru democratie si drepturile omului in Romania". Despre Mihai Razvan Ungureanu, desemnat ministru de externe, publicatia spune ca este "un reformator pro-occidental", iar despre Ionut Popescu, viitorul ministru de finante, ca este economist de formatie si un sustinator al economiei de piata".

France Presse: Reforma fiscala, proba de foc a noului guvern

"Proba de foc a noului guvern va fi adoptarea reformei fiscale pina la sfirsitul anului", considera Agentia France Presse. Paradoxal, comenteaza AFP, introducerea taxei unice de impozitare a fost propusa la sfirsitul anului 2003 de guvernul condus de Adrian Nastase, dar s-a lovit atunci de impotrivirea ferma a fostului presedinte Ion Iliescu, acesta sustinind ca o astfel de masura ar duce la "imbogatirea si mai mult a bogatilor".

Reducerea fiscalitatii este reclamata insa de companiile romanesti si straine, care se pling ca impozitele ridicate frineaza dezvoltarea si descurajeaza investitiile, "intr-o tara care abia a atras capitalul strain existent pina acum", adauga AFP.
Agentia franceza aminteste ca patronatele din Romania au salutat decizia lui Tariceanu, care a facut din reforma fiscala "prioritatea sa numarul unu". Insa aceasta reforma, continua AFP, "risca sa provoace nemultumirea Fondului Monetar International, care a semnat in primavara un acord cu guvernul de la Bucuresti, potrivit caruia Romania se angajeaza sa controleze deficitul bugetar, care ar trebui sa se mentina la 1,5a din PIB in 2005". "Alianta D.A. sustine ca impactul negativ asupra incasarilor de la bugetul de stat va fi limitat intrucit reducerea fiscalitatii va incuraja contribuabilii si companiile sa-si declare veniturile reale si va restringe economia subterana, care, in acest moment, reprezinta aproximativ o treime din PIB", conchide AFP.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.