Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, sustine ca Guvernul nu are interesul sa desfiinteze magazinele etnobotanice deoarece o persoana "sus-pusa" s-ar ocupa de importul acestor substante, edilul constantean refuzand insa sa prezinte un nume in acest sens.

"Cineva, de undeva sus-pus, se ocupa cu importul acestor etnobotanice. Pai cum intra ele in tara? Cineva sus-pus care sustinea drogurile, cineva din zona aia, hai sa vedem, cu apa-apa, foc-foc, cine era pentru droguri? Cum intra substantele astea in Romania? Cand ii aud si pe Basescu si pe astia de la Guvern ca am izolat Spatiul Schengen. Pai daca noua ne intra droguri in Romania, cine trebuie sa verifice la vama? Mazare? Si veniti si ma intrebati pe mine de magazin. Cum intra substantele daca sunt nelegale?", a declarat, vineri, Radu Mazare intr-o conferinta de presa, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a mentionat ca Guvernul poate lua decizia interzicerii produselor respective, dar ca nu are interes sa o faca.

"Daca se vrea sa se termine cu aceasta porcarie a etnobotanicelor, se da de catre Guvern, cel care interzice vanzarea anumitor produse, specificate in anumite anexe ale unei Hotarari de Guvern. Asta este o poveste care se deruleaza, se importa, se vinde sub obladuirea celor de la Guvern. Sa fie clara treaba. De ce nu pot sa vand marihuana intr-un magazin? Pentru ca este o substanta interzisa. De ce nu pot sa vand cocaina intr-un magazin? Pentru ca este o substanta interzisa", a mai spus primarul municipiului Constanta.

El a explicat ca nu poate desfiinta aceste magazine etnobotanice deoarece nu sunt autorizate de catre primarie si, prin urmare, nici activitatea lor nu poate fi oprita de catre aceasta institutie. Totusi, ca sa nu existe suspiciuni ca i-ar favoriza pe acesti vanzatori de produse etnobotanice, Mazare a spus ca va da o hotarare de Consiliu Local pentru interzicerea acestor magazine chiar daca stie ca decizia nu va putea fi pusa in aplicare.

"Eu dau ce hotarare vreti, ca nu am niciun fel de problema. Ca sa nu traiti cu impresia ca as proteja sau nu as proteja. Uite, o dam. Chiar va promit ca dam hotarare de consiliu in urmatoarea sedinta", a mai spus Radu Mazare.

In 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanta de urgenta prin care a fost interzisa comercializarea unui numar de 36 de substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. [Etnobotanicele, interzise in apropierea institutiilor publice]

Citeste si:
Etnobotanice aduse din Olanda în România! Ce au transmis procurorii...
Etnobotanice aduse din Olanda...

Initiativa Guvernului a fost motivata de situatia aparitiei in Romania a unor magazine in care se comercializau o serie de produse ce aveau in componenta plante si substante cu proprietati psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sanatate, care erau considerate "droguri legale".

Si dupa aparitia acestei ordonante insa sute de tineri au continuat sa ajunga la spital in stare grava, in urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achizitionate de pe internet. Totodata, s-a inregistrat o scadere a varstei consumatorilor de astfel de substante.

In aceste conditii, medicii si inspectoratele scolare au solicitat inchiderea magazinelor care comercializeaza astfel de produse.

De asemenea, in urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale tarii au fost inchise, iar unele autoritati locale au decis interzicerea acestora.

Citeste si:
Frații Mazăre, aflați în închisoare, aduși sub escortă la...
Frații Mazăre, aflați în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.