FMI a solicitat Guvernului ca durata concediului maternal sa fie redusa la un an, iar indemnizatia lunara sa fie cuprinsa intre 600 si 1.000 lei, au declarat surse politice, la finalul reuniunii de joi a liderilor Coalitiei.

"Exista o practica a FMI de a adresa ministerelor si alte solicitari decat cele incluse in scrisoarea de intentie, iar una dintre aceste cereri este reducerea duratei concediului maternal", sustin sursele citate.

Coalitia se va reuni din nou, duminica, pentru discutii tehnice privind sistemul concediului maternal, urmand ca o decizie finala sa fie luata luni, a declarat liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, transmite MEDIAFAX.

El a aratat ca, in discutia de joi a liderilor coalitiei, reprezentantii minoritatilor au propus ca durata concediului maternal sa fie de trei ani, dar cu o indemnizatie lunara redusa la 600 lei.

Aceasta varianta se adauga celor trei propuneri ale ministrului Muncii, precum si variantei avansate de UDMR.

  • Ce vor “ai nostrii”

PDL propune reducerea la un an a perioadei de concediu maternal si acordarea unei indemnizatii compensatorii de 500 de lei, UDMR si UNPR se opun si doresc mai degraba sa se renunte la indemnizatia actuala de 85% din salariu si stabilirea unei sume fixe.

MMFPS a considerat ca in al doilea an de concediu pentru cresterea copilului, incepand cu luna a 13-a, o persoana poate beneficia de concediu fara plata si primeste alocatia de crestere pentru copil de 200 de lei, dar se acorda in acelasi timp si indemnizatia de 500 de lei pentru oricare dintre cele 12 pentru care se intorc la locul de munca, scrie Realitatea.

Potrivit ministrului Muncii, la ora actuala sunt 11 tari in Europa care nu acorda deloc aceasta indemnizatie de crestere a copilului, respectiv Spania, Danemarca, Cipru, Lituania, Grecia, Finlanda, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Portugalia si Suedia.

Mamele, din nou in strada!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.