Desi Constitutia spune ca nimic nu e mai presus de Ziua Nationala, presedintele Basescu a plecat la summitul OSCE, in loc sa sarbatoreasca alaturi de romani, premierul primind toate onorurile in locul acestuia.
Protocolul si chiar Constitutia au fost incalcate, cand premierul a primit onorul, in locul presedintelui Senatului. Comentariile apartin istoricilor, invitati la Realitatea TV, care spun ca Mircea Geoana ar fi trebuit sa-i tina locul lui Traian Basescu, la ceremoniile de Ziua Nationala.

"Exista o realitate protocolara peste care, in principiu, nu se poate trece. Numarul 1 in protocol e presedintele, nr. 2 e presedintele Senatului... Pana la urma, primul ministru este numit de Parlament, nu e in cazul nostru nici ales de Parlament. Presedintele Senatului vine in locul presedintelui cand nu e presedintele"
, spune Zoe Petre.

"Este vorba de inca o incalcare a Constitutiei Romaniei. Acest incident nu-mi aduce aminte decat ultima data cand s-a intamplat asa ceva si anume in decembrie 1989, pe 18 decembrie, cand Nicolae Ceausescu a plecat in Iran si, in loc sa respecte Constitutia si sa-l lase la conducerea statului pe cel care era desemnat, de fapt premierul era desemnat, a numit-o pur si simplu pe sotia sa la conducerea statului", explica si Alex Mihai Stoenescu.

Presedintele Senatului Mircea Geoana va cere institutiilor abilitate sa investigheze "incidentul de la parada militara din Bucuresti", se arata intr-un comunicat al Biroului de presa al Senatului, care invoca prevederile constitutionale privind ierarhia demnitatilor in stat si un ordin MApN din 2009.

  • Prima oara cand Presedintele Romaniei lipseste de la ceremoniile dedicate Zilei Nationale, in ultimii 20 de ani

"Nicio alta obligatie internationala nu poate avea precadere fata de Ziua Nationala. Nici presedintele si nici vreo «structura abilitata» nu pot modifica dispozitiile exprese si imperative ale Constitutiei Romaniei. Acest incident umbreste in mod nepermis si nemeritat sarbatoarea tuturor romanilor si reprezinta un abuz intolerabil la adresa ordinii constitutionale si a statului de drept in Romania", transmite Biroul de presa al Senatului, potrivit MEDIAFAX.
Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Presedintele Traian Basescu a ajuns, marti seara, la Astana, unde participa, in perioada 1-2 decembrie, la Summit-ul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, presedintia in exercitiu a OSCE fiind detinuta in acest an de Kazahstan. [[VIDEO] Basescu a adormit la Summitul OSCE]

[Slideshow] La Multi Ani, Romania!


  • Mesajele politicienilor

Victor Ponta

"Sa aiba putere sa treaca peste acest moment; asa cum am trecut peste anul 1989, asa o sa trecem si acum. Cei care ne-au adus aici o sa plece, iar noi trebuie sa reconstruim Romania", a declarat, presei, la Alba Iulia, Victor Ponta, transmite MEDIAFAX.

El a adaugat ca a dorit sa fie la Alba Iulia deoarece acolo este locul "cu cel mai puternic simbol al unitatii si simbolul reconcilierii nationale".

"Mesajul pe care noi am vrut sa il dam este acela ca, asa cum Romania a mai trecut de multe ori prin momente grele, o sa trecem si de data aceasta", a spus Ponta.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

Crin Antonescu

"Astazi, ne aducem aminte ca suntem o natiune mandra si demna. Astazi, suntem constienti ca nu putem sa construim un viitor mai bun fara a ne cunoaste trecutul, fara a-l respecta si fara a lua exemplu de la cei mai buni inaintasi ai nostri. Astazi, uitandu-ne la exemplul bunicilor si strabunicilor nostri, putem privi viitorul cu increderea si speranta ca, oricat de slabi si de rai sunt cei care conduc temporar tara, prin noi insine, putem invinge greutatile si propriile noastre slabiciuni", scrie Antonescu in mesajul sau.

Elena Udrea

"De ziua nationala, ii doresc Romaniei sa fie iubita de cetatenii ei, oriunde s-ar afla acestia! Le doresc romanilor sa redevina patrioti! Ne doresc sa avem intelepciunea sa trecem solidari prin aceste momente dificile!", scrie Udrea in postarea intitulata "La multi ani, Romania!".

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

De altfel, Udrea a organizat la sediul PDL Bucuresti, cu ocazia Zilei Nationale, o intalnire a parlamentarilor partidului, consilierilor generali si a membrilor filialei.

Citeste si: Emil Boc, huiduit la parade de 1 Decembrie
Ziua nationala, prilej de proteste anti-politicieni


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.