Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, joi, ca premisa constitutionala potrivit careia Romania este un stat social este falsa, deoarece, in opinia sa, Romania este, alaturi de Irlanda, printre tarile cu statul cel mai minimal.

El a facut aceste declaratii in cadrul dezbaterii cu tema "Revizuirea Constitutiei economice a Romaniei", organizata de Institutul pentru Politici Publice si Centrul de Drept Constitutional, care a avut loc la Facultatea de Drept din Bucuresti.

"Premisa ca Romania este, conform Constitutiei, un stat social este neadevarata. Romania nu este un stat social. Romania este un stat care a produs inechitate si care a produs polarizare si aici nu trebuie sa ne gandim atat de mult la dimensiunea statului mic sau mare cat la eficacitatea si stabilitatea statului", a spus Geoana, transmite MEDIAFAX.

El a aratat ca, in acest sens, trebuie stabilit daca exista "o problema legata de stat mare sau stat minimal sau o problema legata de prostie, de hotie si de incompetenta in gestionarea statului".

Presedintele Senatului a mentionat opiniile unor reprezentanti ai dreptei romanesti care sustin ca Romania este un stat "supradimensionat, superasistential" si ca de fapt statul trebuie sa devina un stat minimal.

Mircea Geoana a aratat ca Romania are coeficientul de inechitate, de polarizare sociala, cel mai mare din Europa si ca ponderea din PIB a cheltuielilor sociale este de circa 10 la suta, mai putin de jumatate din ponderea europeana.

"Daca ne uitam la cifrele de redistribuire in aceasta tara, eu unul constat ca Romania este, alaturi de Irlanda, printre tarile cu statul cel mai minimal", a opinat Geoana.

Mentionand ca el este un adept al unei apropieri intre social-democrati si liberali din punct de vedere politic, si nu doctrinar, presedintele Senatului a afirmat ca Romania ar putea sa adopte "un hibrid de natura social-liberala, ceea ce popularii europeni numesc economie sociala de piata".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.