Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, la Targu Mures, dupa sedinta Consiliului Permanent, ca Uniunea asteapta de la PDL, in urmatoarele zile, solutii pentru deblocarea situatiei si pentru adoptarea Legii educatiei, mentionand ca daca legea nu va fi deblocata Uniunea nu va putea merge "mai departe".

Liderul UDMR a declarat, sambata, la finalul sedintei Consiliului Permanent, ca in acest moment exista o criza a coalitiei, in care sunt puse sub semnul intrebarii coeziunea si solidaritatea coalitiei, relateaza MEDIAFAX.

El a spus ca atunci cand si-a asumat intrarea la guvernare UDMR a avut in vedere rezolvarea problemelor legate de criza economica, dar si fiindca a considerat ca exista posibilitatea unei reforme generale a societatii romanesti. El a spus ca al treilea deziderat al UDMR a fost, atunci cand a intrat la guvernare, largirea drepturilor minoritatilor si progresul in relatiile interetnice.

"Prin blocarea Legii educatiei este in pericol atat continuarea reformei generale, cat si largirea drepturilor minoritatilor", a spus Marko.
El a aratat ca cele trei deziderate "sunt absolut necesare pentru a merge mai departe cu actuala coalitie".

  • UDMR solicita PDL deblocarea situatiei privind Legea Educatiei

Marko a spus ca, in aceste conditii, UDMR solicita PDL gasirea unei solutii, in urmatoarele zile, pentru deblocarea situatiei si pentru adoptarea Legii Educatiei. "Daca reusim sa deblocam Legea educatiei putem sa mergem mai departe cu actuala coalitie. Daca nu se reuseste cred ca UDMR nu poate sa mearga mai departe", a mai spus liderul UDMR.

Marko a sustinut ca "mingea este in terenul partenerilor de guvernare" si ca nu le poate da el solutii, dar acestia trebuie sa gaseasca metode constitutionale pentru ca Legea educatiei sa fie adoptata in urmatoarele zile. Ulterior, el a precizat ca se asteapta ca acest lucru sa se intample saptamana viitoare.

Marko a spus ca Legea educatiei face parte dintr-un pachet mai mare de masuri care sunt necesare si trebuie adoptate de Guvern, care se refera atat la depasirea crizei economice, cat si la obtinerea unor drepturi pentru minoritati. El a argumentat ca in cazul in care Legea educatiei nu va fi deblocata, nu se va putea proba soliditatea coalitiei care sa asigure si adoptarea celorlalte masuri absolut necesare.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

  • Marko Bela Guvernul si-a asumat raspunderea pentru ca nu se mai poate astepta cu reforma

UDMR sustine, intr-un comunicat de presa transmis sambata, dupa sedinta Consiliului Permanent, ca Guvernul a decis sa recurga la procedeul constitutional al asumarii raspunderii deoarece nu se mai poate astepta cu reforma, cu descentralizarea. "Guvernul Romaniei a decis sa recurga la procedeul constitutional al asumarii raspunderii, oferind astfel Parlamentului posibilitatea votului de incredere si a deciziei urgente, deoarece in opinia noastra nu putem sa mai asteptam cu reforma, cu descentralizarea, si nu mai putem pierde inca un intreg an scolar. Din pacate, intarzierea de mai multe luni a fost cauzata de faptul ca in Senat majoritatea guvernamentala nu a avut forta de a duce la capat legea in Comisia de invatamant".

Potrivit sursei citate, "Consiliul Permanent al UDMR cere partenerilor de coalitie sa analizeze urgent situatia creata si sa hotarasca daca se poate asigura solidaritatea coalitiei de care este nevoie in perioada care urmeaza".
Citeste si:
Cultele religioase cer ca Religia să fie materie opțională la...
Cultele religioase cer ca...

"Coalitia trebuie sa analizeze activitatea guvernamentala si trebuie sa defineasca prioritatile perioadei viitoare. In continuare noi ne putem asuma participarea la guvernare numai daca va exista garantia ca majoritatea parlamentara va functiona. Fara o astfel de majoritate nici adoptarea bugetului pe anul 2011, nici luarea altor masuri importante nu sunt posibile", se precizeaza in comunciatul UDMR.

Consiliul Permanent al UDMR s-a intrunit, sambata, la Targu Mures, pentru a analiza situatia creata in urma deciziei Curtii Constitutionale privind asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.