Desi PSD, prin vocea presedintelui Mircea Geoana, sustine ca nu a trimis catre Bruxelles nici o scrisoare care sa dauneze integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, „Evenimentul zilei” a intrat in posesia unui document care demonstreaza contrariul. E drept, nu a facut-o PSD, ci presedintele sau executiv, Adrian Nastase.

Intr-o epistola adresata in luna iunie vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini, Nastase cataloga drept nedemocratica asumarea responsabilitatii in justitie, promovata de regimul Basescu. "Trebuie sa spun cu profund regret ca Nicolae Ceausescu si alte regimuri dictatoriale bine-cunoscute foloseau aceeasi justificare cand vorbeau despre controlul sistemului de justitie", puncta Nastase in scrisoarea catre UE.

Documentul poarta antetul Camerei Deputatilor si este datat iunie 2005, in preajma momentului in care guvernul si-a asumat raspunderea in parlament pentru pachetul "Macovei".

Intr-o scrisoare adresata vicepresedintelui CE Franco Frattini, presedintele executiv al PSD sustine ca pachetul de legi privind reforma in justitie va genera furia romanilor

Comparatia lui Traian Basescu cu dictatorul italian Benito Mussolini nu este un incident singular in discursul public al lui Adrian Nastase. Presedintele Camerei Deputatilor a folosit o paralela asemanatoare, dar cu referire la guvernul de la Bucuresti, chiar intr-o scrisoare adresata vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini.
Referindu-se la faptul ca puterea de la Bucuresti isi justifica masurile luate in justitie prin necesitatea de a-si asuma responsabilitatea fata de functionarea justitiei din Romania, Nastase afirma: "Trebuie sa spun cu profund regret ca Nicolae Ceausescu si alte regimuri dictatoriale bine-cunoscute foloseau aceeasi justificare cand vorbeau despre controlul sistemului de justitie". Scrisoarea trimisa lui Franco Fratini poarta antetul Camerei Deputatilor si este datata iunie 2005, in preajma momentului in care guvernul si-a asumat raspunderea in parlament pentru pachetul "Macovei". De mentionat ca documentul nu a fost facut niciodata public de Nastase, spre deosebire de alte scrisori referitoare tot la reforma din justitie, trimise de acesta la Bruxelles in aceeasi perioada, care au fost publicate pe site-ul Camerei Deputatilor.

Vineri, PSD comunica public, ca reactie la acuzatiile PD, ca toata corespondenta cu socialistii europeni a cuprins doar simple informari asupra situatiei din tara, fapte care pot fi desprinse si din mass-media". PSD nu a ascuns nimic din corespondenta cu Partidul Socialistilor Europeni si Internationala Socialista", se arata intr-un comunicat. Comunicatul nu spune nimic in legatura cu scrisoarea adresata de Adrian Nastase lui Franco Frattini.

Nastase se astepta la o "furie uriasa" din partea romanilor

In scrisoarea trimisa lui Frattini, Nastase se plangea ca puterea de la Bucuresti intentioneaza sa "organizeze in 30 de zile procesul de schimbare a tuturor presedintilor de tribunale din Romania, incepand cu cei de la nivel judetean si pana la instantele superioare, inclusiv Curtea Constitutionala, fara sa ia in considerare necesitatea de a se asigura ca justitia romana este capabila sa implementeze reformele pentru a ramane pe traseul aderarii". "Este evident ca acest proces va bloca, practic, procesul juridic din Romania, fapt care va genera o reactie de furie uriasa din partea cetatenilor romani", era prognoza lui Nastase. El sustinea ca prin noile reglementari ale guvernului "rolul decizional al Consiliului Superior al Magistraturii va fi inlocuit de o competenta consultativa si chiar termenul conceptual de "magistrat" va disparea".

"In concluzie, domnule Frattini, noi apreciem ca acum Romania este plasata in cea mai ciudata situatie, aceste noi masuri sunt extrem de contraproductive chiar in domeniul cel mai sensibil al aderarii Romaniei la UE, respectiv reforma din justitie. De aceea, va rugam sa continuati sa sustineti autoritatile din Romania pentru a le incuraja sa implementeze in totalitate angajamentele asumate fata de UE, Consiliul Europei si Parlamentul European si sa-si schimbe drastic abordarea cu privire la interferenta politicului cu justitia. Suntem increzatori ca determinarea si sustinerea dumneavoastra vor avea un impact pozitiv in dezvoltarea normala a principiilor statului de drept", se incheie scrisoarea lui Nastase.

Refuzul diplomatic al lui Olli Rehn

Desi destinatarul epistolei era Franco Frattini, Adrian Nastase a primit raspuns, in luna iulie, de la Olli Rehn, comisarul european pentru extindere. Replica lui Rehn a fost, probabil, dezamagitoare pentru Nastase. Departe de a condamna pachetul "Macovei", comisarul european afirma chiar contrariul: "Comisia saluta tot ceea ce va permite Romaniei sa intareasca independenta, eficienta si profesionalismul sistemului de justitie. Intelegem ca pachetul celor trei legi a fost supus unui real proces de consultare, care a inclus judecatori si procurori si asociatiile lor, precum si publicul. Comisia intelege ca proiectul acestui pachet legislativ a fost modificat in mod semnificativ in urma acestei consultari. Comisia respecta dreptul suveran al tarilor aflate in proces de aderare de a decide cum sa-si organizeze propriul sistem de justitie, respectand totodata in intregime obligatiile lor internationale".

"Trebuie sa spun cu profund regret ca Nicolae Ceausescu si alte regimuri dictatoriale bine-cunoscute foloseau aceeasi justificare cand vorbeau despre controlul sistemului de justitie."
Adrian Nastase catre Franco Frattini

Nastase: "Nu-mi amintesc acum ce am scris"

Contactat ieri telefonic de "Evenimentul zilei", Adrian Nastase a spus ca nu doreste sa faca niciun comentariu pe tema scrisorilor trimise oficialilor europeni. Intrebat daca isi aminteste, totusi, ca in vreuna dintre aceste epistole sa fi comparat puterea de la Bucuresti cu regimul Ceausescu, Nastase a spus: "Nu-mi mai amintesc acum ce am scris".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.