Ruda lui Adrian Nastase s-a prezentat vioaie sa-si reia postul de director dupa opt luni de concediu medical in care a strans un brat de certificate de boli care de care mai grave

Cumnata lui Adrian Nastase, Rodica Odobescu, fost director al Tarom pe vremea ministeriatului lui Miron Mitrea, demisa la inceputul acestui an de ministrul transporturilor Gheorghe Dobre, nu pare dispusa sa renunte la sefia companiei aeriene. Rodica Odobescu s-a intors acum cateva zile in Tarom, inarmata cu o sentinta judecatoreasca ce-i da dreptul sa ocupe din nou functia din care a fost inlaturata in luna ianuarie.

Ce nu se stie despre perioada de opt luni in care sora Danei Nastase nu a mai avut in mana fraiele celei mai mari companii aviatice romanesti este ca a fost intr-un prelungit concediu medical. Partea si mai interesanta a povestii Rodicai Odobescu este legata de faptul ca exact a doua zi dupa ce a fost demisa a intrat in concediu medical, din care a iesit taman o zi dupa ce a castigat in instanta functia de director la Tarom.

Traseul bolilor cumnatei

Rodica Odobescu, sora Danei Nastase, nu a fost practic inlaturata din Tarom, ci si-a pierdut doar postul de conducere. Ea a ramas incadrata in Departamentul de Marketing al companiei, in pozitia de consilier. Cu toate acestea, Odobescu nu a mai dat pe la serviciu din ianuarie, cand a intrat in concediu medical imediat dupa demitere. Pe numele fostei directoare a Tarom Rodica Odobescu au fost eliberate nu mai putin de 14 concedii medicale, emise de doua spitale si sub parafa a trei medici, pentru intervalul ianuarie-septembrie.

Astfel, conform certificatelor de concediu medical, cumnata fostului premier Adrian Nastase sufera de o multime de boli grave: cardiopatie ischemica, infectii ale cailor respiratorii, boli pulmonare obstructive cronice, boli ale aparatului respirator (amigdalita acuta), boli ale aparatului circulator, tromboflebita, embolie a vaselor pulmonare si TBC.

Certificatul si numirea

Arsenalul de documente medicale in baza carora Rodica Odobescu a putut sa stea acasa pana la recuperarea functiei a fost eliberat in conditii ciudate, pe multe dintre certificate aflandu-se o serie de neconcordante. Tocmai acestea ridica semne de intrebare asupra modului in care au fost eliberate.
Mai multi specialisti in medicina muncii ne-au declarat ca o persoana care a suferit toate aceste afectiuni intr-un interval atat de scurt ar trebui sa fie daramata din punct de vedere fizic.

Potrivit acelorasi documente, in iunie lucrurile s-au complicat, Rodica Odobescu imbolnavindu-se si de tuberculoza aparatului respirator si a fost internata. Intregul circuit al bolilor se incheie insa in ultima zi a lunii septembrie, printr-o descindere in fostul birou de la Tarom, unde, inarmata cu hotararea judecatoreasca 3.689/2005 de repunere in functie, Odobescu incearca sa-si reintre in functia suprema a companiei aeriene.

6 luni de izolare la TBC

Rodica Odobescu nu a dorit sa faca niciun comentariu, saptamana trecuta, legat de intoarcerea sa in Tarom si nici despre procesul intentat ministerului. In ciuda insistentelor, aceasta nu a fost de gasit la sfarsitul saptamanii pentru a-i cere un punct de vedere despre situatia ei medicala.

Specialistii in medicina muncii contactati de EVZ ne-au declarat ca o persoana cu un astfel de istoric medical ar fi mai bine sa se pensioneze, deoarece este clar ca se afla la limita puterilor fizice. L.M., medic in medicina muncii, ne-a explicat traseul bolilor Rodicai Odobescu, insa nu a dorit sa-i fie facut public numele afland cine este pacientul.

"In mod normal, bolnavii de TBC beneficiaza de sase luni de concediu medical pentru tratament, urmand ca dupa aceea sa fie supusi unui set de analize pentru a se observa daca sunt contagiosi. In cazul in care sunt purtatori ai bacilului Koch, se recomanda pensionarea pe caz de boala", ne-a explicat L.M., medic in medicina muncii.

Bolile Rodicai

Cardiopatia ischemica afecteaza arterele ce hranesc inima, care-si micsoreaza calibrul, avand drept consecinta scaderea cantitatii de sange ce iriga muschiul inimii. Ischemia se exprima clinic prin durere la nivelul pieptului, zona precordiala, durere ce imbraca mai multe caracteristici, fiind asemanatoare cu infarctul miocardic.

Amigdalita acuta este inflamatia amigdalelor si a faringelui. Provoaca dureri locale accentuate, mai ales la inghitire. Se manifesta prin febra, frisoane, dureri de cap si limba incarcata.

Tromboflebita este inflamatia venelor superficiale si se manifesta prin traiect venos dureros, piele rosie si calda, tumefactie locala, dureri sau edeme ale picioarelor.

Embolia vaselor pulmonare se manifesta prin astuparea vaselor pulmonare cu sange coagulat, cu originea la nivelul venelor membrelor inferioare sau la nivelul inimii. Se manifesta prin dureri toracice, dispnee, cianoza, transpiratii, anxietate, hipotensiune.

TBC-ul sau tuberculoza este o infectie, cel mai frecvent pulmonara, transmisa prin picaturi din sputa. Este o boala contagioasa, daca pacientul este purtator de bacil Koch in sputa.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.