Peste 80% din romani vor vot uninominal si 46,5% Parlament cu o singura Camera legislativa

Sondajul realizat de INSOMAR in perioada 28 septembrie- 4 octombrie (eroarea maxima admisa este de 2,7%) releva faptul ca dezbaterea privind reforma institutiilor statului a avut efecte si asupra electoratului. Cei chestionati, in proportie de 46.5% considera ca Parlamentul trebuie sa aiba o singura Camera legislativa si doar 18,8% dintre repondenti cred ca Legislativul trebuie sa fie alcatuit din doua Camere. Romanii sunt mai categorici atunci cand vine vorba despre votul uninominal. Astfel, 80,9% din posibilii electori vor sa voteze fiecare candidat in mod individual si doar 19,1% cred in votul pe lista. De asemenea, Alianta PNL-PD, potrivit sondajului, conduce cu 50,4%, aceasta fiind urmata, la mare distanta, de PSD cu doar 28,5%.

Se pare ca romanii nu ar sta pe ganduri daca ar avea loc un referendum unde li s-ar propune trecerea la votul uninominal. Potrivit INSOMAR, 80,9% din cei chestionati doresc sa aleaga fiecare candidat in mod individual, insa exista si o alta categorie de posibili electori, in proportie de 19,1%, care cred, in continuare, in eficienta votului pe lista. Nu raspund 9,4% din repondenti si nu stiu 1,5%.

La Parlament ne mai gandim

Legat de problematica structurarii Parlamentului, cei chestionatii au pareri mult mai impartite: 46,5% s-au declarat in favoarea Parlamentului unicameral, 18,8% doresc, in continuare, un Legislativ bicameral, 15,6% considera ca este o chestiune lipsita de importanta, 19,1% nu pot aprecia si doar 0,8% nu raspund.

Fara anticipate

Nici alegerile parlamentare inainte de termen nu-i incalzesc pe romani: 39,5% exclud varianta anticipatelor, 37,8% cred ca nu prea sunt necesare. De cealalta parte, 8,3% din cei chestionati cred in necesitatea alegerilor anticipate si 14,3% sunt de parere ca sunt destul de necesare, nu stiu/ nu raspund 12,8%.

Nu vor republica parlamentara

Totusi romanii, desi sunt deschisi reformelor institutionale, nu doresc, in proportie de 89,1%, ca presedintele statului sa fie ales de Parlament. Doar 5% sustin varianta republicii parlamentare (unde liderul statului este ales de Legislativ), nu pot aprecia 5,8% si nu raspund 1,3%.

Revocare cu nabadai

Lupta politica din Parlament cu privire la indepartarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor si a lui Nicolae Vacaroiu din pozitia de lider al Senatului i-a impartit pe repondenti in doua tabere: 22% considera ca cei doi trebuie revocati in foarte mica masura si 21,2% in mica masura. De cealalta parte, 20% cred in necesitatea inlaturarii celor doi si 16,5% considera ca este absolut necesara mazilirea liderilor PSD.

Alianta, in top

Potrivit sondajului, Alianta PNL-PD se afla pe primul loc. Astfel, Aliatii detin 50,4%. La mare distanta se afla PSD, cu doar 28,5%, PRM, cu 11%, UDMR-5,3%, PNG-1,2%, PC-1,1%, iar alte partide ar totaliza impreuna 2,5%, nu sunt hotarati 15,8%, nu ar vota 9,3% si nu raspund 2,1%.

Democratii, peste liberali

Electoratul Aliantei este si el impartit in doua categorii, insa cel al PD este majoritar. Astfel, 58,3% din electorii Aliantei ar vota cu democratii si 39,3% ar da votul liberalilor, daca cele doua partide ar candida separat. In conditiile in care Alianta s-ar rupe, 1,3% dintre ei ar vota cu alt partid, 1% nu ar mai vota, nu stiu sa raspunda intrebarii 6,2% si nu raspund 1,9%.

Tariceanu, mai tare ca PNL

La intrebarea "cat de multumit sunteti de activitatea lui Calin Popescu-Tariceanu in calitate de prim-ministru?", 40,7% din cei chestionati au declarat ca sunt foarte multumiti si destul de multumiti de premier. Interesant este faptul ca in aceste conditii liderul PNL isi depaseste partidul, acest din urma totalizand 39,3% .

Presedinte vs premier

De asemenea, si lupta politica dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu "a lasat urme" in sondajul INSOMAR. 44,7% din cei care au raspuns intrebarilor sunt de parere ca cei doi nu se inteleg prea bine, 19,2% considera ca nu se inteleg deloc, 33,3% sunt de parere ca, in general, se inteleg bine si foarte bine 2,8%, nu stiu/nu raspund 9,2%.

Basescu, in scadere

Increderea in seful statului a fluctuat din februarie si pana luna aceasta. Daca in a doua luna a anului presedintele se bucura de sprijinul, potrivit INSOMAR, a de 59% din romani, acum locatarul de la Cotroceni a scazut cu 2,4%, adica detine 56,6%. Si celelalte personalitati politice importante au avut cresteri si descresteri de la inceputul anului. Astfel, Mona Musca detine actualmente 48,5%, Theodor Stolojan-46,9%, Mircea Geoana-38,2%, Calin Popescu Tariceanu-31,3%, Monica Macovei -27,8%, Emil Boc-27,1% si Adrian Nastase-25,5%.

De 15 ani, doar Dumnezeu n-a gresit

Dupa cum ne-am obisnuit, Biserica este creditata cu cea mai mare incredere. Astfel, 86,2% din repondenti au multa si foarte multa in credere in Biserica. Pe locul al doilea sa afla Armata cu 78,4%. Pe podium se mai gaseste si mass-media care se bucura de increderea a 61,6% din cei chestionati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.