Curtea Constitutionala a admis astazi sesizarea Avocatului Poporului privind unele prevederi din OUG 62/2010, precum si cele 189 de sesizari privind neconstitutionalitatea articolului 5 din Legea 221/2009.

Curtea Constitutionala a luat in discutie astazi 189 de sesizari privind neconstitutionalitatea unor prevederi din Legea 221/2009 referitoare la condamnarile cu caracter politic si masurile administrative, dupa ce zeci de persoane au cerut despagubiri in instanta, unde au fost reclamate nelegalitati.

Astfel, Curtea Constitutionala a fost sesizata de instantele judecatoresti cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, potrivit MEDIAFAX.

  • Potrivit articolului 5, (1) orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv, pot solicita instantei de judecata, in termen de trei ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la:

- Acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare, stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza, in temeiul Decretului-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri si al Ordonantei de urgenta a Guvernului 214/1999.

Tot joi, Curtea Constitutionala s-a pronuntat si asupra sesizarii Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea OUG 62/2010, care limiteaza cuantumul despagubirilor acordate in instante fostilor detinuti politici din perioada regimului comunist.

Decizia Curtii Constitutionale este asteptata de catre instantele judecatoresti, intrucat pe rolul lor sunt inregistrate solicitari de despagubiri din partea fostilor detinuti sau a rudelor acestora.

In luna iulie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu cateva "norme contrare unor prevederi din Constitutie" din Ordonanta de Urgenta 62 din 2010, care limiteaza cuantumul despagubirilor acordate fostilor detinuti politici din perioada regimului comunist.

Primul dintre ele este cel care prevede limitarea cuantumului despagubirilor "pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare" la maximum 10.000 de euro pentru cel condamnat, la 5.000 de euro pentru rudele sale de gradul I si maximum 2.500 de euro pentru rudele sale de gradul II.

Citeste si:
Tariceanu vrea sa majoreze indemnizatiile fostilor detinuti politic
Tariceanu vrea sa majoreze...

Astfel, in baza legii dupa care functioneaza, Avocatul Poporului "a ridicat direct in fata Curtii Constitutionale" exceptia de neconstitutionalitate privind dispozitiile celor doua articole criticate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.