Reprezentantii coalitiei de guvernare au decis, luni seara, ca Executivul sa-si angajeze raspunderea pe proiectul legii educatiei si pe cel privind salarizarea unitara, au declarat surse din coalitie.

Potrivit surselor citate, Executivul urmeaza sa ia decizia asumarii raspunderii pe legea educatiei în sedinta de miercuri, dupa care vor fi urmate procedurile parlamentare.

Aceeasi procedura va fi urmata saptamana viitoare, cand Guvernul intentioneaza sa ia decizia angajarii raspunderii pe proiectul legii salarizarii unitare.

Sursele participante la sedinta coalitiei au apreciat ca, angajandu-si raspunderea de doua ori, Guvernul ofera opozitiei posibilitatea sa vina cu doua motiuni de cenzura pe legea educatiei si legea salarizarii si mai da dreptul la o a treia motiune de cenzura. "Aceasta arata ca Guvernul are foarte mare încredere în majoritatea parlamentara. Opozitia nu vrea sa-si asume raspunderea guvernarii, ci face doar un joc de imagine", au apreciat surse din coalitie.

Coalitia de guvernare s-a reunit luni seara pentru a decide cu privire la modalitatile si formele de promovare si de analiza în Guvern a prioritatilor legisalative, relateaza MEDIAFAX.

Premierul Emil Boc a mentionat, dupa consultarile de luni de la Palatul Cotroceni, ca printre temele discutate cu seful statului s-au numarat reexaminarea legii pensiilor, legea educatiei nationale, legea salarizarii unitare a personalului bugetar, probleme legate de legea accelerarii proceselor judiciare, precum si de absorbtia fondurilor europene si privatizari.

"Din perspectiva prioritatilor legislative, punctul nostru de vedere a fost acela al urgentei adoptarii actelor normative despre care am vorbit", a spus Emil Boc.

El a adaugat ca, de asemenea, cu "maxima urgenta si responsabilitate", trebuie adoptate în perioada urmatoare, legea educatiei nationale, legea salarizarii unitare, legea care vizeaza accelerarea proceselor judiciare.

Citeste si:
Metroul de la Cluj. Astăzi se semnează contractul pentru proiectare...
Metroul de la Cluj. Astăzi se...

Potrivit Constitutiei, Guvernul îsi poate angaja raspunderea în fata Camerei Deputatilor si a Senatului, în sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

  • Replica lui Geoana: Decizia privind asumarea raspunderii pe Legea educatiei, un afront la adresa Parlamentului

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, marti, ca decizia coalitiei ca Exectivul sa isi asume raspunderea pentru proiectul Legii educatiei este un afront la adresa Parlamentului si s-a declarat convins ca aceasta va avea efect si referitor la votul privind o eventuala motiune de cenzura.

"Decizia coalitiei majoritare de a-si asuma raspunderea cu privirea la Legea educatiei nationale reprezinta, in mod cert, o jignire la adresa muncii serioase pe care senatorii din toate grupurile parlamentare au facut-o de o bucata de timp in cadrul Comisiei pentru invatamant", a sustinut senatorul social-democrat, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Cultele religioase cer ca Religia să fie materie opțională la...
Cultele religioase cer ca...

El a precizat ca nu a existat in Senat niciun fel de intentie de tergiversare si niciun fel de obstructionare a unei legi atat de importante, fiind lasat ragazul solicitat de comisie pentru a exista siguranta ca Senatul va da o lege echilibrata, care sa prezinte un punct de vedere optimizat fata de formula initiala a Guvernului, o lege care sa reziste in timp.

Presedintele Senatului a mentionat ca in ultimii zece ani au fost peste 140 de modificari ale Legii invatamantului in Romania.

"Munca serioasa, munca bipartizana, munca dincolo de frontierele de natura politica sau de apartenenta la un grup poilitic au facut ca in Comisia pentru educatie sa se faca o munca foarte serioasa si este regretabil faptul ca aceasta munca este desconsiderata de cei aflati la putere", a opinat Mircea Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.