Opt ore de discutii si in jur de 14 ore de pauze. Acestea sint armele cu care pesedistii s-au luptat pentru a impiedica schimbarea lui Nastase din fruntea Camerei Deputatilor

Dezbaterile in plen la proiectul de hotarire privind modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor au debutat pe 14 septembrie, pina in prezent avind loc 10 sedinte. Tactica PSD de a tergiversa dezbaterile la noul Regulament al Camerei a functionat ireprosabil pina in prezent. O statistica a ultimelor cinci sedinte din plen - cele mai tensionate, de altfel -, in care pe ordinea de zi s-a aflat proiectul de Regulament, vorbeste de la sine: reprezentantii Opozitiei (PSD - 85%, PRM - 15%) au vorbit la microfon timp de peste opt ore, in timp ce deputatii din Coalitie, cei din PNL, PD, UDMR si PC au "tinut" microfonul 39 de minute. Dintre acestea, 11 minute au reprezentat drepturi la replica la numeroasele atacuri si bascalii proferate de deputatii PSD si PRM. Din partea Comisiei de Regulament s-au utilizat 29 de minute, majoritatea de catre presedintele acesteia, PSD-istul Ion Bivolaru.

Maria Tereza si motiunile

Deputatii Opozitiei, in special cei din PSD, au intors pe toate fetele amendamentele care le-au fost respinse si sub pretextul ca incearca sa convinga plenul sa le voteze, au venit cu fel de fel de argumente, unele fara nici o legatura cu subiectul. De exemplu, Monalisa Galateanu (PSD), pledind pentru egalitatea de sanse intre cele mai tinere si cei mai tineri deputati, a facut trimitere la principiile Mariei Tereza. Daca, in sesiunea parlamentara trecuta, PSD a inaintat o singura motiune simpla in cinci luni si jumatate, intr-o perioada de numai 25 de zile au fost promovate patru motiuni.

Sapte ore de consultari in cinci zile

Tragerile de timp prin zeci de treceri inutile prin fata microfonului nu au reprezentat insa arma forte a PSD in strategia de tragere de timp. Mult mai eficiente au fost pauzele de consultari solicitate de PSD si PRM. Numai in ultimele cinci sedinte s-au cerut sapte ore si 17 minute de astfel de pauze. Cu aproximatie, se poate presupune deci ca pe parcursul celor zece zile s-au luat peste 14 ore de pauza. Nici una pentru vreun motiv serios. "Nu sintem de acord cu modul in care conduceti sedinta si, in concluzie, trebuie sa ne consultam, sa vedem ce tactica abordam", a cerut Constantin Nita, iar presedintele de sedinta, Lucian Bolcas (PRM), a aprobat.

A fost chiar un moment in care, revenit dupa niste consultari de o ora, Viorel Hrebenciuc a recunoscut ca, de fapt, PSD avea niste probleme de rezolvat, fara legatura cu Regulamentul, si de aceea a cerut pauza. Alta data, tot el a revenit la microfon, numai pentru a anunta ca PSD nu a reusit sa ajunga la o concluzie in cele 30 de minute de consultari si a mai solicitat un sfert de ora. In ultimul timp, pesedistii nici nu s-au mai formalizat sa se duca la grupul parlamentar, consultindu-se pe holuri sau la bufetul Parlamentului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.