Deputatul PD Roberta Anastase, euro-observator, a prezentat ieri scrisorile reprezentantilor PSD ca probe in sustinerea acuzatiilor referitoare la demersurile acestui partid de blocare a integrarii europene. Deputatul a spus ca PSD trebuie sa inceteze cu campania impotriva Romaniei, afirmand ca acest partid cauta un sprijin in exterior pentru a pastra functiile celor doi presedinti de Camere.

"Este incalificabil si jignitor sa creada ca putem tolera acest limbaj dublu in Romania, unde ei se prezinta drept saraci si cinstiti si cel de afara, unde spun ca in Romania nu exista democratie, ca e incalcat criteriul politic si ca integrarea Romaniei nu are rost sau cel putin nu in acest moment", a spus Anastase. Potrivit deputatului democrat, aceasta campanie dureaza de cateva luni.

Anastase a observat ca cel care se plange de imixtiunea politicului in justitie este acelasi PSD care "a strans in bocceluta cazuri incredibile de coruptie", si a dat ca exemplu modul in care fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, a obtinut pensia de magistrat.

Deputatul a aratat insa ca, de exemplu, comisarul european pentru justitie si afaceri interne Franco Frattini a reactionat ferm la cele doua scrisori ale lui Adrian Nastase si a apreciat ca lucrurile in justitie merg bine.

"Exista o campanie dura dusa de PSD care s-a lovit de intelegerea colegilor socialisti din PE. Din fericire pentru Romania, toti au inteles ca e un joc politic pentru ca PSD sa-si pastreze cele doua functii", a explicat deputatul democrat efectele demersurilor PSD.

Anastase a aratat totusi cum un cuvant-cheie vehiculat de PSD, cel de "instabilitate", joaca rolul de picatura chinezeasca si a ajuns sa fie folosit in scrisorile socialistilor europeni.

Printre dovezile aduse de deputatul democrat se afla textul celor doua scrisori trimise de Adrian Nastase lui Frattini pe 18 mai si 11 iunie 2005.

In afara de sistemul judiciar, eforturile PSD s-au indreptat si spre salvarea presedintilor celor doua Camere si a presedintilor consiliilor judetene, asa cum rezulta din scrisoarea grupului socialist din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei din 6 octombrie.

Si Mircea Geoana s-a straduit in aceeasi directie, dupa cum o dovedeste declaratia sa facuta la Milano, pe 10 septembrie 2005 cu ocazia lucrarilor de la "Global Progressiv Forum". "Am prezentat conducerii PSE situatia din Romania. Am exprimat inca o data ingrijorarea fata de pactul neconstitutional si nedemocratic din 10 august, prin care puterea de dreapta realizeaza un asalt fara precedent asupra Opozitiei, asupra stangii din Romania, fortand Constitutia si legile pentru schimbarea presedintilor de CJ si a presedintilor celor doua Camere".

Din galerie nu lipseste nici Adrian Severin, care a afirmat pe 2 octombrie ca "daca aceasta politica de hartuire a social-democratilor va continua, grupul socialist din PE va lua in considerare schimbarea pozitiei sale fata de intrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007".

Cu o saptamana in urma, Traian Basescu a acuzat PSD ca incearca sa blocheze aderarea la termen a Romaniei la UE, prin interventii si scrisori pe langa institutiile comunitare. Basescu a mai spus ca pesedistii nu se opresc doar la actiuni de asemenea tip in strainatate si i-a acuzat ca in tara incearca sa blocheze activitatea institutiilor. "Acesti oameni nu au nici un fel de respect pentru populatie. Pe ei ii intereseaza blocarea activitatii", a mai adaugat seful statului.

Socialistul Moscovici il contrazice pe Geoana

Pierre Moscovici, europarlamentar socialist si raportor al Parlamentului European pentru Romania, a precizat ca raportul Comisiei Europene din luna octombrie ar putea mentiona o serie de domenii in care progresele inregistrate nu mai impun aplicarea clauzei de salvgardare, dar a insistat asupra necesitatii securizarii granitelor. "Romania a facut progrese importante in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor asumate fata de UE", a declarat Moscovici.

"Lucrurile sunt pe calea cea buna. Romania a facut progrese reale", a spus el. Nota care arata delimitarea europarlamentarului socialist de declaratiile PSD este cuprinsa in afirmatia lui Moscovici: "Avem un obiectiv comun - aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007". El a mai spus ca are o relatie personala cu premierul Tariceanu si ca, oficial, pastreaza un contact permanent cu autoritatile de la Bucuresti si foloseste legatura astfel stabilita pentru pregatirea raportului pe care il va prezenta Parlamentului European.

PSD nu-si ascunde corespondenta

PSD numeste PD un "subaltern al lui Traian Basescu" care, disperat ca nu ar fi reusit sa epureze Opozitia, "a revenit la modul preferat de a face politica: acuzatii nefondate impotriva PSD". PSD se justifica prin faptul ca "nu a ascuns nimic din corespondenta cu Partidul Socialistilor Europeni si Internationala Socialista", scrisori care "se inscriu in nota fireasca a relatiilor dintre doua partide aflate in aceeasi familie europeana". Comunicatul califica scrisorile cu pricina drept "simple informari asupra situatiei politice din tara, fapte care pot fi desprinse si din mass-media".

Parerea analistilor

Dan Pavel spune ca dezbaterea provocata de aceste proteste ale PSD are mai mult o relevanta interna. "Practic, prin unele scrisori, precum cele despre situatia Justitiei, PSD a incercat sa blocheze aceste reforme, cand institutiile europene cereau tocmai aceste reforme. Pana la urma, demersul lor a fost in mare masura contraproductiv pentru ca Franco Frattini a laudat progresele inregistrate de Romania", este de parere Pavel.

Daniel Barbu, analist politic, crede ca aceste scrisori ale PSD nu au nici o pondere in luarea deciziilor la nivel european. "Ele creaza sigur un climat, dar nu sunt de natura sa provoace decizii. Cred ca aceste scrisori tin mai mult de libertatea de expresie", a spus analistul.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.